Talon myynti purkukuntoisena  

Omistatko huonokuntoisen talon, jonka myyminen ja sen jälkeinen myyjän vastuuaika mietityttävät? Talon myyminen purkukuntoisena voi olla ratkaisu, mutta siinäkin pitää olla tarkkana. 

Jos omistat huonokuntoisen talon, jossa tiedät olevan paljon virheitä, kuten kosteusvaurioita tai homeongelmaa, kannattaa vastuu talon kunnosta rajoittaa kauppakirjalla. Omakotitalo voidaan myös myydä purkukuntoisena, jos talolla ei ole merkittävää arvoa. Tällöin kauppahinta lasketaan yleensä kaavalla purkukuntoisen talon purkamiskustannus lisättynä tonttimaan ja liittymien arvolla.

Jos kauppahinta kuitenkin ylittää edellä mainitun laskukaavan, tulee kauppakirjan laadinnassa olla tarkkana. Jos omakotitalo myydään ehdolla ”purkukuntoisena”, tämä tarkoittaa, että myydään oikeasti purkukuntoinen talo. Tällaista ehtoa ei voida käyttää, jos myyty omakotitalo ei oikeasti ole ollut purkukuntoinen. Sillä jos normaalihintainen talo myydään ehdolla: ”myydään purkukuntoisena”, ehdolla ei ole merkitystä myyjän vastuun kannalta. Ostaja voi vedota maakaaren mukaisiin virheisiin vastuuta rajoittavasta ehdosta huolimatta.

Edellä mainitussa tapauksessa kauppakirjan ehto, jonka mukaan kaupan kohde, kuten omakotitalo, osakehuoneisto tai paritalon puolikas, on myyty purkukuntoisena vastaa oikeuskäytännössä ja -kirjallisuudessa käytännössä merkityksettömäksi katsottua ”siinä kunnossa kuin se on myyntihetkellä” -ehtoa. Ehdolla, jonka mukaan osakehuoneisto tai kiinteistö on myyty purkukuntoisena, ei siten ole merkitystä, jos maksettu kauppahinta ei selkeästi todista kaupan kohteen purkukuntoisuutta.

Ehdot selkeästi kauppakirjaan

Kauppakirjaa laadittaessa kannattaisi aina kirjoittaa kaupan kohdetta määrittävät ehdot mahdollisimman selkeästi. Jos asunto tai kiinteistö halutaan myydä purkukuntoisena, kauppahinta määräytyy tontin ja liittymien arvon sekä talon purkukustannusten erotuksesta. Nämä, kuten kaikki muutkin kaupan kohteen arvoa määrittävät seikat tulee kirjata yksityiskohtaisesti kauppakirjaan ja kauppahinnan on vastattava purkukuntoisen kohteen arvoa. 

Talon myynti purkukuntoisena -ehtoa ei kannata käyttää liian kevyesti. Suurin osa kaikista toimistomme hoitamista asuntokauppariidoista liittyy epäselviin kauppakirjoihin ja siihen, miten kaupan osapuolten käsitykset tehdystä kaupasta eroavat toisistaan. Jos kauppakirja on epäselvästi muotoiltu, kasvattaa tämä myyjän riskiä joutua vastaamaan ostajan tekemään kaupanpurku- tai hinnanalennusvaatimukseen oikeudessa.  

Kaikissa asuntokauppojen ja kiinteistökauppojen sopimuksiin liittyvissä tilanteissa kannattaakin olla yhteydessä Kiinteistölakimieheen jo kauppoja tehtäessä, jotta juridisilta ongelmilta jatkossa vältyttäisiin.   

Lue seuraavaksi: Myyjän vastuu asuntokaupassa – etenkin vanhan omakotitalon kaupassa
 
Lue seuraavaksi: Avoimuutta asuntokauppoihin – näin vältät lihavat riidat 

Kiinteistölakimies – Ota yhteyttä

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.