Saako parvekkeella grillata?

Kerrostalon asukas saattaa pohtia grillin ostamista omalle parvekkeellensa. Onko parvekkeella grillaaminen kuitenkaan sallittua? Tutustu Kiinteistölakimies Nikon vastaukseen.

Laissa ei ole säädetty erillistä kieltoa parvekegrillaukselle. Lähtökohtana on, että parveke kuuluu osakkaan hallintaan ja siellä saa viettää normaalia elämää, kuten ruokailla ja grillata. Grillaaminen parvekkeella on siis sallittua, kun turvallisuusohjeita noudatetaan huolellisesti.

Muistathan nämä, jos aiot grillata parvekkeella:

  • Taloyhtiön järjestyssäännöt voivat kieltää grillauksen parvekkeella paloturvallisuussyistä. Tutustuthan siis ensin järjestyssääntöihin.
  • Huomioithan aina huolellisuuden ja turvallisuuden. Grillaaja voi joutua korvaamaan huolimattomasta parvekegrillauksesta aiheutuneet vahingot.
  • Parvekkeelle ei saa tehdä avotulta. Myös kertakäyttögrillin käyttö parvekkeella on kielletty, koska sen katsotaan rinnastuvan avotuleen.
  • Paras valinta parvekegrillaamiseen on sähkögrilli. Hiiligrilliin ja hiilien sytytykseen liittyy aina melko suuri palovaara, eikä sitä siten suositella käyttämään parvekkeella. Kaasugrilliä käyttäessä tulee muun muassa kaasupullo säilyttää asianmukaisesti suojatussa paikassa.
  • Kuten kaikessa asumisessa myös parvekegrillaamisessa kannattaa käyttää omaa harkintaa ja huomioida naapurit.

Taloyhtiön yhteiset säännöt

Yhteiset säännöt ovat yhteisiä ja niiden mukaan tulisi toimia. Noudatathan taloyhtiön ohjeistusta.

Vaikka taloyhtiön järjestyssäännöt voivat kieltää grillauksen, on kiellon valvominen kuitenkin hankalaa. Mikäli joku tällaista kieltoa jättäisi noudattamatta, on taloyhtiöllä vähän keinoja puuttua parvekegrillaamiseen.

Käytännössä se olisi mahdollista lähinnä tilanteissa, joissa toistuvilla rikkeillä on vähäistä suurempi merkitys. Tällöin huoneisto voidaan viimekädessä yhtiökokouksen päätöksellä ottaa yhtiön hallintaan. Hallintaan otto on kuitenkin järeä toimi, eikä sen avulla voida puuttua normaaliin elämiseen, johon lähtökohtaisesti myös huolellinen turvallisuusohjeiden mukainen grillaaminen parvekkeella kuuluu.

Yhteisten sääntöjen noudattamisesta kannattaakin ensin keskustella. Yleensä keskustelu tuottaa tulosta. Taloyhtiön grillauskielto voi joskus olla perusteltu puurakenteisiin ja paloturvallisuuteen vedoten.

Jos grillaaminen parvekkeella koetaan häiritseväksi, on joissain tapauksissa hankittu taloyhtiön pihalle yhteinen grilli, jota suositellaan käytettäväksi parvekegrillaamisen sijaan.

Nykyisin monet taloyhtiöt ovatkin luopuneet jyrkästä grillauskiellosta ja antavat ohjeita turvalliseen grillaamiseen.

Muistilista turvalliseen grillaukseen

Jos grillaat parvekkeella ja yhtiösi sen sallii, muistathan tehdä sen turvallisesti.

Toimi näin:

  • Sijoita grilli vakaalle ja kuumuutta kestävälle palamattomalle alustalle sekä riittävän kauas syttyvistä materiaaleista. Huomioi etenkin puurakenteet ja -kalusteet.
  • Huolehdi tarvittavasta ilmanvaihdosta. Etenkin, jos parveke on lasitettu.
  • Tarkasta grillin kunto ennen grillaamista.
  • Älä jätä grilliä valvomatta grillaamisen aikana. Lapset ja lemmikit kannattaa pitää kauempana grillin luota.
  • Varaa oikeanlaiset sammutusvälineet grillin läheisyyteen. Muista, että palavan rasvan sammutukseen ei saa käyttää vettä, vaan mahdollinen palo on sammutettava esimerkiksi tukahduttamalla.

Jos sinulla tai taloyhtiölläsi on parvekegrillaamiseen tai muita asumiseen liittyviä pulmia, asiantuntevat Kiinteistölakimiehet auttavat. Ole rohkeasti yhteydessä esimerkiksi yhteydenottolomakkeen kautta. Ensimmäinen keskustelu on aina maksuton.


Niko Vuorinen
Kiinteistölakimies (OTM, VT)

Löydät toimipisteidemme yhteystiedot tämän sivun lopusta tai täältä.

Lue seuraavaksi: Voiko ilmalämpöpumpun asentaa ilman lupaa? 
Lue seuraavaksi: Asuntokaupan virheet ja reklamointi

Kiinteistölakimies

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.