Häiritsevätkö pieneläimet mökkeilyäsi? Kyseessä voi olla kiinteistökaupan virhe

Vilistääkö mökin rakenteissa muurahaisia, hiiriä tai myyriä? Lehahtaako lepakko hirrenkolosta iltaisin? Ovatko pieneläinten jäljet mökin rakenteissa hinnanalennukseen tai kaupan purkuun oikeuttava virhe?

Vilistääkö mökin rakenteissa muurahaisia, hiiriä tai myyriä? Lehahtaako lepakko hirrenkolosta iltaisin? Ovatko pieneläinten jäljet mökin rakenteissa hinnanalennukseen tai kaupan purkuun oikeuttava virhe?

Jos heräät ylimääräisten mökkivieraiden aiheuttamiin ääniin, saattaa kyseessä olla kiinteistökaupan virhe, johon et ole voinut mökkiä ostaessasi varautua.

Kiinteistöriitoihin ja -juridiikkaan erikoistuneen Kiinteistölakimies Groupin johtaja Henri Alinen kertoo, mihin asioihin tulee kiinnittää huomioita, jotta pieneläinten tunkeutumista mökin rakenteisiin voitaisiin pitää kiinteistön virheenä.

Mökin ikä ja hinta vaikuttavat

Jos kaupan kohteena on ollut useamman vuosikymmenen ikäinen hirsimökki tai lautarakenteinen lomahuvila, lähtökohtana voidaan pitää, että tällaisessa rakennuksessa luonto pyrkii sisälle rakenteisiin. Tällöin ostajan on hyvä tiedostaa oma ennakkotarkastusvelvollisuutensa.

 – Ostajalla on aina ennakkotarkastusvelvollisuus kiinteistön kaupassa. Ostajan on huolellisen henkilön tavoin tutkittava ennen kaupantekoa vintit ja kellari, jos niihin on vapaa pääsy. Jos vintillä näkyy eristeiden päällä hiirien papanoita tai jätöksiä, lienee selvää, ettei ostaja voi tällaisiin seikkoihin vedota myöhemmin virheenä, Alinen toteaa.

Toisaalta, jos vintille ei ole ollut pääsyä, ostaja ei ole voinut ennakkotarkastusvelvollisuuttaan täyttää. Tällöin pitää kiinnittää huomiota niihin tietoihin, joita myyjä on mökistä ennen kauppaa antanut tai mökin kuntotarkastuksessa todettu.

Virheelliset tiedot voivat johtaa hinnanalennukseen tai kaupan purkuun

Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaista tietoa mökistä on annettu. Jos mökkiä on myyty jyrsijäverkoilla varustettuna nykyaikaisena lomakotina, ostaja voi myöhemmin vedota virheenä seikkoihin, joista myyjä on antanut väärää tietoa tai jättänyt antamatta oikeaa tietoa.

– Maininta jyrsijäverkoista luo lähtökohtaisen oletuksen, ettei hiiriä tai muitakaan pieneläimiä esiinny. Jos verkotus on tehty huolimattomasti, tai annettu tieto ei lainkaan pidä paikkaansa, kyse voi olla myyjän tiedonantovirheestä. Tällöin ostaja voi hinnanalennuksen tai kaupan purun lisäksi vaatia vahingonkorvausta myös hänelle aiheutuneista kuluistaan, kuten sijaisasumisesta korjausten ajalta.

Myyjän kannattaa pidättyä myyntipuheista, jotka voivat aiheuttaa hänelle myöhemmin jopa kaupan purkuun johtavan vastuun.

– Ei kannata kehuskella asioilla, jotka todellisuudessa eivät pidä paikkaansa, tai jättää mainitsematta asioita. Jos hiiret pääsevät syksyisin sisälle tai muurahaiset valtaavat mökin keväisin, kannattaa tämä avoimesti kertoa ostajalle ennen kauppaa. Kaikilla ostajilla, kun ei ole tietoa luonnossa tapahtuvista asioista, Alinen muistuttaa.

Muistilista mökkikaupan jälkeisten ongelmien varalle:

  1. Vertaa havaitsemasi virheen olennaisuutta maksettuun kauppahintaan. Mitä suurempi kauppahinta, sitä parempaa laatutasoa voit edellyttää. Kymppitonnin mummonmökistä harvemmin voidaan vaatia hinnan alennusta hiirien tai muurahaisten vuoksi.
  2. Mitä myyjä on kertonut kohteesta? Onko mökkiä myyty hiirivapaana tai kerrottu jyrsijäverkkojen asentamisesta? Tällöin ostaja voi jo lähtökohtaisesti olettaa mökiltä parempaa laatutasoa ja myyjän vastuu on suurempi.
  3. Kauppakirjassa voidaan myös sopia, ettei jyrsijöitä esiinny. Jos myyjä tällaista vakuuttaa eikä asia pidä paikkaansa, myyjän suorituksessa on virhe.
  4. Myyjän tiedonantovirhe on kyseessä myös silloin, jos hän antaa väärää tietoa tai salaa tietämänsä seikan.
  5. Jos mökin eristeet ovat täynnä jyrsijöiden jätöksiä, voidaan aiheesta kysyä, olisiko myyjän pitänyt ongelmasta tietää kauppaa tehdessään ja kertoa siitä ostajalle?
  6. Muurahaiset saattavat pidemmän ajan kuluessa syödä hirret lahoiksi ja ongelmasta eroon pääseminen voi edellyttää rakenteiden uusimista. Myyjälle voi syntyä kaupassa vastuu, jos hän ei ole kertonut tietämästään ongelmasta.
  7. Myyjän tulee aina kertoa kaikki tietämänsä seikat mökin kunnosta ostajalle, joka voi harkita, kannattaako kauppaa tällaisen tiedon valossa tehdä. Jos kohteen kunto epäilyttää, kannattaa harkita asiantuntijan käyttämistä niin mökin kunnon tarkastuksessa kuin kauppakirjan laadinnassakin.
  8. Muista myös, että reklamointi virheestä on tehtävä kohtuuajassa (3-4 kuukautta) virheen havaitsemisesta, mielellään heti. Reklamaatiossa on mainittava myös virheen johdosta tehtävät vaatimukset.

Lue seuraavaksi: Mökin osto mielessä? Tunnista nämä hälytysmerkit

Kiinteistölakimies

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.