Mökin osto mielessä? Tunnista nämä hälytysmerkit

Kesälomien lähestyminen tarkoittaa usein mökkikauppojen kuumenemista. Jos suunnittelet mökin ostamista, muistathan olla tarkkana, jotta vältät ikävät yllätykset.

Yleisimmät mökkikauppojen jälkeen eteen tulevat ongelmat liittyvät home- ja sisäilmaongelmiin tai siihen, että annetut tiedot eivät pidä paikkaansa. Ne ovat yleensä samoja haasteita kuin asuntoa tai omakotitaloa ostaessa. Mökkikaupoilla kannattaa siis olla yhtä huolellinen kuin omaa kotia ostaessa. Mökin kuntoon ja asiakirjoihin kannattaa tutustua perusteellisesti, jotta kaupan jälkeisiltä ongelmilta vältyttäisiin.

Kiinnitä etenkin seuraaviin asioihin huomiota, kun suunnittelet mökin ostoa:

Epämääräinen haju

Haiseeko mökissä tunkkaiselta tai pistävältä? Se voi viitata ilmanvaihto- tai homeongelmiin. Hälytyskellojen pitäisi ostajalla soida, jos mökkinäytössä pidetään ikkunoita auki, pullaa on juuri paistettu, leivonnaiset tuoksuvat tai sitrushedelmiä on kuorittu. Nämä peittävät hetkellisesti mahdolliset ummehtuneet hajut asunnossa. Epämääräisiin hajuihin kannattaa suhtautua vakavasti, koska ne voivat viitata isompaan ongelmaan, joka voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa terveyshaittoja.

Näkyvä vaurio

Jos havaitset mökkinäytössä näkyviä vaurioita, kannattaa asiaan suhtautua vakavasti. Myyjältä tai välittäjältä voi kysyä lisätietoa ja tarvittaessa selvittää asia kuntotutkimuksin. Näkyviä vaurioita voi olla esimerkiksi kosteusvauriojäljet, homekasvusto, merkittävät halkeamat sokkelipinnoissa ja vesikatteen mahdollisen vuodon valumajäljet laipiossa.

Mökkikaupoilla kannattaa tarkastaa kaikki sisätilat, joihin pääsee esteettä ja vaivatta. Se kuuluu lakiin perustuvaan ostajan ennakkotarkastusvelvollisuuteen. Jos vaurioita ilmenee, ei se tarkoita automaattisesti myyjän vastuulla olevaa virhettä. Tilanne tulee tutkia ja selvittää.

Epäselvät tontin rajat

Tontin rajat ovat joskus häilyviä, eikä niistä ole tarkkaa tietoa. Näissä tilanteissa tulee olla erittäin varovainen. Kannattaa tarkistaa, onko kaikki rakennukset oman tontin sisällä, eikä naapurin. Myös oikeus mahdolliseen vesialueeseen sekä rakennusoikeus on syytä selvittää.

On tärkeää varmistaa, että kaikista mökkikaupoilla mainituista erityisemmistä asioista, kuten käyttöoikeuksista, on tehty kirjallinen sopimus. Näin varmistat, että asiat on sovittu ja vältät niiden osalta kaupan jälkeiset ongelmat.

Puutteelliset tiedot korjaushistoriasta

Jos mökkiä on korjattu, mutta korjaushistoriaa ei ole kirjattu tai siinä on puutteita, kannattaa asia selvittää perusteellisesti myyjän tai välittäjän kanssa. Kaupoista perääntymistä kannattaa harkita, jos tarvittavia dokumentteja ei toimiteta.

On hyvä muistaa, että ostaja saa kuitenkin lähtökohtaisesti luottaa siihen, että esimerkiksi korjaukset on tehty voimassa olleiden rakennusmääräysten ja hyvän rakennustavan mukaisesti, ellei muuta ole tuotu esille.

Mökin vääränlainen rekisteröinti

Nykyään mökkejä ostetaan usein kakkoskodiksi. Jos sinulla on suunnitteilla asua mökillä pysyvästi, selvitä rakennusluvasta, onko mökki rekisteröity vapaa-ajan vai vakituiseksi asunnoksi.

Vapaa-ajan asunnossa ei saa virallisesti asua ympäri vuoden, joten tällaisessa tilanteessa tulee mahdollisesti tehdä käyttötarkoituksen muutos.

Jos ostamastasi mökistä paljastuu kuitenkin harmillisia yllätyksiä, selvitä tilanne asiantuntijan avulla ja tee virheilmoitus. Lue lisää täältä.

Lue seuraavaksi: Onko kuntotarkastuksesta hyötyä?

Noora Salokangas
Noora Salokangas
osakas, Kiinteistölakimies Group

Löydät toimipisteidemme yhteystiedot tämän sivun lopusta tai täältä.

Kiinteistölakimies

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.