Häiritsevätkö pieneläimet mökkeilyäsi? Kyseessä voi olla kiinteistökaupan virhe tai tiedonantovirhe
Oletko huomannut mökin rakenteissa muurahaisia, hiiriä tai myyriä? Lentääkö lepakko ulos hirrenkolosta iltaisin? Jos heräät kutsumattomien mökkivieraiden aiheuttamiin ääniin, saattaa kyseessä olla kiinteistökaupan virhe, johon et ole voinut mökkiä ostaessasi varautua.
Kiinteistölakimies Groupin johtaja Henri Alinen kertoo tässä artikkelissa, mihin asioihin ostajan tulee kiinnittää huomioita, jotta pieneläinten tunkeutumista mökin rakenteisiin voitaisiin pitää kiinteistön virheenä.
Ostajan ennakkotarkastusvelvollisuus ennen kaupantekoa
Jos kaupan kohteena on ollut useamman vuosikymmenen ikäinen mökki tai lautarakenteinen lomahuvila, lähtökohtana voidaan pitää, että tällaisessa rakennuksessa luonto pyrkii sisälle rakenteisiin. Tällöin ostajan on hyvä tiedostaa oma asunnon ennakkotarkastusvelvollisuutensa.
– Ostajalla on aina ennakkotarkastusvelvollisuus kiinteistön kaupassa. Ostajan on huolellisen henkilön tavoin tutkittava ennen kaupantekoa myös vintit ja kellari, jos niihin on vapaa pääsy. Jos vintillä näkyy eristeiden päällä hiirien papanoita tai jätöksiä, lienee selvää, ettei ostaja voi tällaisiin seikkoihin vedota kiinteistökaupan jälkeen virheenä, Alinen toteaa.
Kuitenkin, jos ennen kaupantekoa vintille ei ole ollut pääsyä, ostaja ei ole voinut täyttää ennakkotarkastusvelvollisuuttaan. Tällöin pitää kiinnittää huomiota niihin tietoihin, joita myyjä on mökistä ennen kauppaa ostajalle antanut tai mökin kuntotarkastuksessa todettu.
Mökin virheelliset tiedot voivat johtaa hinnanalennukseen tai kaupan purkuun
Ostajan kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti siihen, millaista tietoa mökistä on annettu. Esimerkiksi jos mökkiä on myyty jyrsijäverkoilla varustettuna nykyaikaisena lomakotina, ostaja voi myöhemmin vedota virheenä seikkoihin, joista myyjä on antanut väärää tietoa tai jättänyt antamatta oikeaa tietoa.
– Maininta jyrsijäverkoista luo lähtökohtaisen oletuksen, ettei hiiriä tai muitakaan pieneläimiä esiinny. Jos verkotus on tehty huolimattomasti, tai annettu tieto ei lainkaan pidä paikkaansa, kyse voi olla myyjän tai välittäjän tiedonantovirheestä. Tällöin ostaja voi hinnanalennuksen tai kaupan purkamisen lisäksi vaatia vahingonkorvausta myös hänelle aiheutuneista kuluistaan, kuten sijaisasumisesta korjausten ajalta. Alinen painottaa.
Myyjän kannattaa pidättyä myyntipuheista, jotka voivat aiheuttaa hänelle myöhemmin jopa kaupan purkuun johtavan vastuun.
– Ei kannata kehuskella asioilla, jotka todellisuudessa eivät pidä paikkaansa, tai jättää mainitsematta asioita. Jos hiiret pääsevät syksyisin sisälle tai muurahaiset valtaavat mökin keväisin, kannattaa tämä avoimesti kertoa ostajalle ennen kauppaa. Kaikilla ostajilla, kun ei ole tietoa luonnossa tapahtuvista asioista. Alinen muistuttaa.
Onko mökin osto ajankohtainen? Muista tarkkailla näitä asioita kaupan jälkeen
Vertaa aina havaitsemasi virheen olennaisuutta maksettuun kaupan hintaan. Mitä suurempi kauppahinta, sitä parempaa laatutasoa voit edellyttää. Kymppitonnin mummonmökistä harvemmin voidaan vaatia hinnan alennusta hiirien tai muurahaisten vuoksi.
Myyjän kertomat ja kauppakirjan tiedot
Mitä myyjä on kertonut kohteesta? Onko mökkiä myyty hiirivapaana tai kerrottu jyrsijäverkkojen asentamisesta? Tällöin ostaja voi jo lähtökohtaisesti olettaa mökiltä parempaa laatutasoa ja myyjän vastuu on suurempi.
Kauppakirjassa voidaan myös sopia, ettei jyrsijöitä esiinny. Jos myyjä tällaista vakuuttaa eikä asia pidä paikkaansa, myyjän suorituksessa on virhe.
Milloin kyseessä on tiedonantovirhe asuntokaupassa tai mökkikaupassa?
Myyjän tiedonantovirhe on kyseessä myös silloin, jos hän antaa väärää tietoa tai salaa tietämänsä seikan. Kun mökki on ostettu ja siellä on vietetty aikaa, on hyvä kiinnittää huomiota rakennuksen ympäristöön. Näin kiinteistön virhe voi paljastua.
Muista nämä asiat:
- Jos mökin eristeet ovat täynnä jyrsijöiden jätöksiä, kannattaa kysyä, olisiko myyjän pitänyt tietää ongelmasta kauppaa tehdessään ja kertoa siitä ostajalle?
- Muurahaiset saattavat pidemmän ajan kuluessa syödä hirret lahoiksi ja ongelmasta eroon pääseminen voi edellyttää rakenteiden uusimista. Myyjälle voi syntyä kaupassa vastuu, jos hän ei ole kertonut tietämästään ongelmasta.
- Myyjän tulee aina kertoa kaikki tietämänsä seikat mökin kunnosta ostajalle, joka voi harkita, kannattaako kauppaa tällaisen tiedon valossa tehdä. Jos kohteen kunto epäilyttää, kannattaa harkita asiantuntijan käyttämistä niin mökin kunnon tarkastuksessa kuin kauppakirjan laadinnassakin.
- Muista myös, että reklamointi virheestä on tehtävä kohtuuajassa (3-4 kuukautta) virheen havaitsemisesta, mielellään heti. Reklamaatiossa on mainittava myös virheen johdosta tehtävät vaatimukset.
Lue seuraavaksi: Mökin osto mielessä? Tunnista nämä hälytysmerkit
Lue seuraavaksi: Tietoa kaupan purkamisesta ja hinnanalennuksesta