Ovatko kodin tuholaiset riesana? Toimi näin!

Vilistääkö kotonasi hopeanhohtoisia, nopeita toukkia tai muita ällötyksiä? Jos niitä on paljon, ne voivat olla merkki esimerkiksi kosteusvauriosta. Miten sinun kannattaisi osakkaana tai vuokralaisena toimia tällaisessa tilanteessa? Kiinteistölakimies Jemina kertoo.

Ensinnäkin on huomioitava, että kaikki ötökät eivät ole merkki haitallisista vieraista. Joskus kotiin voi kulkeutua ötökkä, jos toinenkin ulkoa. Tärkeintä on tunnistaa kodin tuholaiset.

Vuokralaisen ja osakkaan tärkein tehtävä on ilmoittaa asunnossa havaitsemistaan ötököistä vuokranantajalle tai taloyhtiölle. Ilmoitus tulee tehdä viipymättä havaintojen jälkeen, koska osa kodin tuholaisista leviää helposti muihin huoneistoihin rakenteiden ja ilmastointikanavien kautta. Ilmoitus olisi hyvä tehdä aina, kun havaitset asunnossasi tuholaisia, jotta taloyhtiöllä tai vuokranantajalla on mahdollisuus arvioida tilannetta sekä mahdollisia toimenpiteitä.

Ammattitaitoiset torjujat ja huolelliset torjunnat ovat paras tapa päästä eroon kodin tuholaisista. Osa tuholaisista on torjuttavissa myös kotikonstein. Tällöin tärkeintä on, että ongelma havaitaan ja siihen puututaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Mikäli tuholaisongelma on päässyt laajasti leviämään, ei kotikonsteista enää ole toivottua apua ongelman poistamiseksi.

Vaikka monet kodin tuholaisista ovat vaarattomia, voivat ne myös kertoa suuremmasta ongelmasta.

Kodin tuholaiset voivat olla merkki kosteusvauriosta

Sokeritoukka

Sokeritoukat viihtyvät kodin kosteissa tiloissa, kuten vessassa, kylpyhuoneessa, keittiössä ja kellarissa. Sokeritoukka on äärimmäisen yleinen, mutta usein harmiton vierailija. Joissain tapauksissa sokeritoukka voi levittää bakteereita, koska se liikkuu viemäreissä. Sokeritoukka liikkuu vikkelästi ja piiloutuu valojen syttyessä, joten se voi olla jokseenkin vaikea havaita.

Sokeritoukkien määrää voi vähentää kuivattamalla kosteat tilat käytön jälkeen huolella tai kaatamalla kiehuvaa vettä viemäreihin.

Mikäli sokeritoukkia esiintyy huomattavan paljon tai niiden määrä kasvaa voimakkaasti, voi se olla merkki rakenteissa piilevästä kosteusvauriosta. Toukat voivat nimittäin käyttää ravinnokseen homesienten rihmastoja ja itiöitä.

Sokeritoukka sekoitetaan välillä lähes identtiseen paperitoukkaan. Toisin kuin sokeritoukka, paperitoukka viihtyy juuri siellä missä ihmisetkin – eli lämpimässä ja kuivassa.

Paperitoukka

Paperitoukka on vaaraton, mutta inhottava tuholainen. Paperitoukka on hyvin yleinen. Nimensä mukaisesti paperitoukka syö papereita, kirjoja ja valokuvia. Paperitoukka ei ole luonnonvarainen laji, joten ne eivät tule sisätiloihin ulkoa. Paperitoukat kulkeutuvat kotiin pahvisten muuttolaatikoiden tai verkkokauppatilausten mukana.

Paperitoukat ovat erityisesti uusien talojen ongelma. Tämä johtuu siitä, että uusissa taloissa on paljon muuttoliikennettä. Näin ollen eniten paperitoukkia havaitaan 2—3 vuoden ikäisissä taloissa. Paperitoukat liikkuvat sujuvasti asuntojen välillä, joten se levittäytyy herkästi koko asuinrakennukseen.

Paperitoukkaa voi ehkäistä ja torjua hävittämällä välittömästi pahvilaatikot ja säännöllisellä sekä huolellisella imuroinnilla.

Tekstiilituholaiset

Tyypillisin tekstiilituholainen on turkiskuoriainen. Turkiskuoriainen on epämiellyttävä, mutta ihmisille vaaraton vierailija. Turkiskuoriainen syö erityisesti villaa ja turkiksia, joten se voi pilata kodin tekstiilejä. Kotikonstein turkiskuoriaisista on mahdollista päästä eroon pesemällä tekstiilit yli 60 asteessa tai pakastamalla tekstiilejä viikon ajan -20 asteessa.

Aina turkiskuoriaisia ei saada hävitettyä kotikonstein, jolloin on turvauduttava ammattitorjujiin ja torjunta-aineisiin. Paras tapa ennaltaehkäistä turkiskuoriaisia on säilyttää ja erityisesti varastoida vaatteet ja muut kodin tekstiilit tiiviisti suljettavissa laatikoissa tai pusseissa.

Lutikka eli luteet

Matkustelun lisääntyessä matkamuistona kotiin on valitettavasti kannettu yhä enemmän lutikoita eli luteita. Lutikka voi matkustaa kodista toiseen myös käytettyjen huonekalujen mukana.

Luteet ovat ihmisen kannalta yksi inhottavimmista kodin tuholaisista, koska ne imevät ihmisistä verta ravinnokseen.  Luteet asustavat esimerkiksi sängyn poimuissa tai sohvan välissä, joten niitä voi olla aluksi vaikea havaita.

Jos kotonasi on luteita, havaitset ne todennäköisesti niiden aiheuttamista puremista ihollasi tai mustista pisteistä lakanoissa.

Luteet leviävät erittäin helposti toisiin asuntoihin ja jopa koko rakennukseen. Lutikoita ei kannata yrittää torjua itse vaan työ kannattaa jättää suosiolla ammattilaisten käsiin.

Kenen vastuulla on kodin tuholaisten torjunta?

Monet kodin tuholaisista ovat vaarattomia, eikä toimenpiteisiin niiden torjumiseksi ole välttämätöntä ryhtyä.

Tuholaisongelma voi olla paikallinen, useampaa asuntoa tai koko taloyhtiötä koskeva. Mikäli ongelma on paikallinen, voidaan tuholaistorjunnan katsoa olevan osakkaan vastuulla. Useammassa asunnossa olevan tai laajemman tuholaisongelman poistaminen kuuluu taloyhtiölle. Vuokralaisen ja osakkaan päävelvollisuus on kuitenkin aina ilmoittaa havainnoistaan. Merkittäviin toimenpiteisiin ei tule ryhtyä ennen, kuin taloyhtiöllä tai vuokranantajalla on ollut kohtuullinen aika harkita tarvittavia toimenpiteitä.

Mikäli taloyhtiö tai vuokranantaja ei ryhdy tarvittaviin toimiin kodin tuholaisten torjunnassa voi asukkaalla olla oikeus teettää torjunta kunnossapitovastuullisen kustannuksella. Tätä mahdollisuutta tulee kuitenkin arvioida aina tapauskohtaisesti eikä siihen tule ryhtyä liian ajoissa tai kevyin perustein. Ennen torjunnan teettämistä olisi syytä laatia taloyhtiölle osoitettu kehotus. Kehotuksen laatimisessa voi tarvittaessa käyttää apuna juristia.

Muista ainakin!

  • Ilmoita havainnoista vuokranantajalle tai taloyhtiölle.
  • Tunnista kodin tuholaiset.
  • Noudata annettuja ohjeita.

Jemina Tilander
Jemina Tilander
Kiinteistölakimies (OTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja)

Löydät toimipisteidemme yhteystiedot tämän sivun lopusta tai täältä.

Lue seuraavaksi: Millainen on hometalon haju? Terve talo ei haise
Lue seuraavaksi: Miten asuntokaupan reklamaatioprosessi etenee?

Kiinteistölakimies

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.