Haiseeko asunnossasi? Käytä asiantuntijaa homekoiran jälkeen

Jos asunnossasi ilmenee erikoisia hajuja tai homekasvustoa, on tilanne selvitettävä pikimmiten. Myös tuhohyönteiset ja terveysoireet voivat olla merkki piilevästä homeesta.

Jopa 80 prosenttia Kiinteistölakimiehelle tulevista yhteydenotoista ja toimeksiannoista liittyy homeen aiheuttamiin sisäilmaongelmiin.

Lähtötilanne on usein sellainen, että asukkaat haistavat jotain pistävän tuoksuista tai epäilyttävää asunnossaan. Yleensä asiakkaamme käyttävät ensin homekoiraa, joka merkkaa hajujen lähteet talossa. Homekoiratutkimuksen jälkeen yleensä aina suositellaan rakennusterveysasiantuntijan tai sisäilma-asiantuntijan käyttämistä huoneistossa. Asiantuntija pystyy tutkimaan ongelman lähteen, tekemään rakenneavauksia ja ottamaan materiaalinäytteitä.

Kun alkuselvitys on tehty koulutetun asiantuntijan toimesta ja siihen perustuva raportti on luotettava, myös oikeuskulut ovat riitatilanteessa yleensä pienemmät ja sovinto saavutetaan helpommin.

Tiesitkö, että homekoiran vainu ei ole pätevä oikeudessa?

Suosittelemme aina homekoiratutkimuksen jälkeen kääntymään osaavan kiinteistölakimiehen ja rakennusterveysasiantuntijan puoleen.

Jos asia riitautuu, homekoiran havaintoihin perustuvaa raportti ei ole tarpeeksi luotettava todiste sovintoneuvottelussa tai oikeudenkäynnissä. Laboratoriossa analysoitavat näytöt rakenteista ovat aina ensisijaisia, koska laki (asumisterveysasetus ja sen soveltamisohje) edellyttää, että kaikki mikrobiologiset olot on tutkittava tietyin varmennetuin menetelmin.

Ainutlaatuinen RTA-tutkimuspalvelu

Ammattitaitoisen rakennusterveysasiantuntijan (RTA) tilaaminen on siis tärkeää, kun epäilet hometta. Jos RTA-tutkimuksesta paljastuu hometta, asiakas saa meiltä kätevästi juridisen arvion siitä, miten asiassa kannattaa lain näkökulmasta edetä. Lisäksi tiedämme, että ammattitaitoinen tutkija on tehnyt raportin teknisesti ja juridisesti oikein, mikä helpottaa asian selvittämistä.

5 faktaa hometalosta:

  1. Terve talo ei haise. Maakellarin tai muu pistävä haju ovat usein merkkejä homeongelmasta.
  2. Home voi aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä, kurkkukipua tai jopa nenäverenvuotoa. Toisaalta jotkut eivät oireile ollenkaan.
  3. Asuntokaupan jälkeinen reklamointi tulee tehdä asunnon osalta kahden vuoden kuluessa kaupasta. Kiinteistökaupan osalta reklamointi tulee tehdä viiden vuoden sisällä.
  4. Automaattisesti ei voida olettaa, että asunnon myyjä vastaa kaikesta. Tilanne tulee tutkia tapauskohtaisesti.
  5. Sisäilmahaittoihin erikoistuneen RTA-tutkijan käyttäminen on vakuuttavan näytön hankkimisen kannalta tarpeen sisäilman ongelmatilanteen selvittelyssä tarpeen.

Henri Alinen
Henri Alinen
toimitusjohtaja, Kiinteistölakimies Group Oy

Löydät toimipisteidemme yhteystiedot tämän sivun lopusta tai täältä.

Lue seuraavaksi: Huono sisäilma – kuka vastaa asuntokaupassa?

Lue seuraavaksi: 
Yleisimmät home- ja sisäilmaongelmat

Tutustu myös: Kuntotarkastuksen hinta – onko kuntotarkastus hintansa arvoinen?

Kiinteistölakimies – Ota yhteyttä

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.