Sovimme taloyhtiön korjausriidan käräjäoikeudessa

Taloyhtiön kunnossapitoasiat, joissa osakkeenomistaja ja yhtiö ovat eri mieltä korjaustarpeista kannattaa ratkaista sovittelemalla. Tässä tapauksessa sovinto syntyi käräjäoikeudessa oikeudenkäynnin jo alettua. 


Ongelma

Osakkeenomistajan ja taloyhtiön välisessä riidassa oli kyse vesivahingosta. Asunnossa oli viemärikaivo tukkeutunut, jolloin huoneiston kylpyhuoneeseen ja eteiseen tulvi vettä, mikä aiheutti kosteusvaurioita rakenteisiin. Osakas vaati taloyhtiötä korjaamaan kylpyhuoneen sekä korvaamaan vuokratulon menetyksestä aiheutuneet vahingot yli 30 000 eurolla. Mikäli asiaa ei saataisi sovittua, osakas tulisi vaatimaan asuntonsa kylpyhuoneen remontoimisoikeutta taloyhtiön kustannuksella.

Ratkaisu

Kiinteistölakimies Niko Vuorisen hoitamassa tapauksessa päädyttiin sopuratkaisuun Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus vahvisti osapuolten tekemän sovinnon lopulliseksi sovinnoksi riita-asiassa eikä sovinnosta voida valittaa.

Haastehakemuksen jättämisen jälkeen asia eteni tuomioistuinsovitteluun, jossa saatiin aikaan molempia osapuolia tyydyttänyt sovinto. Yhtiön sitoutui kustannuksellaan kunnostamaan kylpyhuoneen pinnat työn osalta mutta ei materiaalien osalta, vedeneristeen ja käyttövesiputket materiaalin ja työn osalta sekä käsienpesualtaan hanan, suihkuhanan ja käsisuihkun perusmallisen materiaalin osalta mutta ei työn osalta.

Vaurioituneen eteishuoneen osalta yhtiö kustansi lattian asennuslevyt materiaalin osalta mutta ei työn osalta. Kaikista muista korjauksista osakas vastasi itse sekä materiaalin että työn osalta. Lisäksi yhtiö maksoi kertakaikkisena sovintorahana osakkaalle 2 500 euroa.

Sovinnossa on aina kyse kompromissista riitelevien osapuolten kesken. On vaikea arvioida, miten asia olisi päättynyt oikeudenkäynnissä; ainakin kuluja olisi kertynyt osapuolille lisää ja aikaa kulunut asian käsittelyyn. Kuluriskin vuoksi sovinnon saavuttaminen on aina hyödyllisempää kuin riitaprosessin jatkaminen oikeudessa.

Olennaista sovinnossa oli myös se, että samalla osakas luopui oikeudesta esittää taloyhtiötä tai sen edustajia vastaan mitään lisävaatimuksia. Koska asia päättyi sovintoon, korvaus oikeudenkäyntikuluista saatiin vakuutusyhtiöltä.

Kiinteistölakimies

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.