Kosteus- ja mikrobivaurioita asuntokaupassa – miksi sopiminen kannattaa?

Toimistomme avusti myyjää, Riitta Ropposta, joka oli myynyt asunnon 225 000 eurolla. Kaupan jälkeen ostaja havaitsi merkittäviä virheitä, jotka tekivät asunnosta asuinkelvottoman terveysriskin vuoksi. Myyjä kiisti ostajan vaatimukset. 

Osapuolet päätyivät Helsingin käräjäoikeuden järjestämässä sovitteluistunnossa sopimukseen, jossa myyjä sitoutui maksamaan ostajalle sovintokorvauksen. Asiakkaallamme oli myös oikeusturvavakuutus, joka korvasi valtaosan hänen oikeudenkäyntikuluistaan.

Sovitella vai eikö sovitella?

Oikeusprosessi voi olla pitkä ja kallis, eikä tuomioistuimessa käsitellyn asian lopputulos ole välttämättä osapuolten kannalta edullinen. Tällöin pelkästään oikeudenkäyntikulut olisivat saattaneet nousta korkeammiksi kuin sovintona maksettu korvaus. Tämän tapauksen lopputulos osoittaakin, että useimmiten sopiminen on paras ratkaisu. Näin vältetään tarpeettomat kulut ja pitkällinen prosessi, joka voi rasittaa molempia osapuolia.

Kun kohtaat yllättäviä ongelmia asunto- tai kiinteistökaupassa, on hyvä muistaa, että sopiminen voi säästää hermoja, aikaa ja rahaa. Sovitteluratkaisu ei aina tarkoita, että joutuisit tinkimään oikeuksistasi, vaan se voi olla järkevin tapa ratkaista riita nopeasti ja tehokkaasti.

Kiinteistölakimies Niko Vuorinen muistuttaakin, että: ”Riita-asioiden sopiminen on monesti suositeltavaa, koska se vähentää oikeudenkäyntikuluja ja säästää aikaa. Lisäksi sopimalla voidaan välttää oikeudenkäynnin lopputuloksen epävarmuus ja säilyttää suhteet vastapuoleen. Sopiminen myös vähentää stressiä ja henkistä kuormitusta.”

Asiassa asiakkaamme oli tyytyväinen sovintoratkaisuun. On kuitenkin aina asiakkaan päätettävissä, haluaako hän suostua sovintoon vai viekö asiansa oikeuden päätettäväksi. Koska toimistomme hoitaa asuntokauppariitoja suuria määriä vuosittain, kiinteistölain kiemuroihin ja oikeudenkäynteihin erikoistuneet juristimme voivat antaa tarkkaa näkemystä siitä, kannattaako oikeuteen mennä ja mikä on mahdollinen oikeudenkäynnin lopputulos. Tällainen näkemys syntyy vain silloin, kun juristi hoitaa säännöllisesti samankaltaisia riita-asioita ja hänellä on hyvä näkemys tuomioistuinten ratkaisulinjasta.

Asiakkaamme Riitta Ropposen palaute:

”Oikeusratkaisussa osapuolet päätyivät sovintosopimukseen. Ratkaisu oli helpotus 2 vuoden raskaan koettelemuksen päätökseksi. Sain henkilökohtaista asiantuntemusneuvoa Niko Vuoriselta. Hän paneutui asuntokaupan riita-asiaan asiantuntemuksella. Hän otti huomioon asiallisesti asemani asiantuntemattomana. Olen kiitollinen!”

Kiinteistölakimies – Ota yhteyttä

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.