Onko kosteusvaurio seinässä aina myyjän vastuulla?

Kosteusvauriot ovat yksi merkittävimmistä syistä kiinteistökauppariitoihin. Myyjän vastuulla on varmistaa, että asunnon tai kiinteistön kunto vastaa sovittua ja ettei rakenteisiin ole jäänyt korjaamattomia kosteusvaurioita, jotka voivat aiheuttaa haittaa ostajalle. Tässä artikkelissa käymme läpi, milloin kosteusvaurio katsotaan myyjän vastuulla olevaksi terveyshaitaksi, mikä on myyjän vastuu kosteusongelmien osalta, sekä milloin vastuu siirtyy ostajalle.

Toimenpiteisiin on ryhdyttävä, kun asukkaille voi aiheutua terveyshaittaa

Jos asunnossa esiintyy melua, tärinää, hajua, valoa, mikrobeja, pölyä, savua, liiallista lämpöä, kylmyyttä tai kosteutta, säteilyä tai muuta niihin verrattavaa siten, että siitä voi aiheutua terveyshaittaa asunnossa oleskelevalle, on toimenpiteisiin haitan ja siihen johtaneiden tekijöiden selvittämiseksi, poistamiseksi tai rajoittamiseksi ryhdyttävä viipymättä.

Toimenpiderajan ylittymisenä pidetään seuraavia seikkoja

  • Korjaamatonta kosteus- tai lahovauriota
  • Aistinvaraisesti todettua ja tarvittaessa analyyseillä varmistettua mikrobikasvua rakennuksen sisäpinnalla, sisäpuolisessa rakenteessa tai lämmöneristeessä silloin, kun lämmöneriste ei ole kosketuksissa ulkoilman tai maaperän kanssa
  • Mikrobikasvua muussa rakenteessa tai tilassa, jos sisätiloissa oleva voi sille altistua
  • Myös esimerkiksi asunnossa esiintyvä maakellarin haju on osoitus aistinvaraisesta havaitusta terveyshaitasta.

Ostaja voi vaatia hinnanalennusta

Kiinteistön tai asunnon kaupassa ostaja voi vaatia hinnanalennusta rakennuksen kosteusvaurion perusteella, vaikka kosteus ei olisi aiheuttanut rakenteen mikrobivaurioitumista.

Korjaamaton kosteusvaurio voi aiheuttaa sisäilmaongelman ja terveyshaittaa, joten kosteusvaurio on aina korjattava.

Myyjän vastuu talokaupassa

Kiinteistön tai asunnon myyjä vastaa myymänsä kiinteistön laatuvirheistä, myös rakennuksen korjaamattomasta kosteusvauriosta. Edellytyksenä maakaaren mukaan on se, että virheellä on merkitystä. Aivan vähäpätöisistä ja merkityksettömistä virheistä kiinteistön tai asunnon ostajalla ei ole oikeus saada hinnanalennusta.

Mikäli virhe on oleellinen, ostaja voi vaatia myös kaupan purkua ja maksetun kauppahinnan palauttamista.

Ostaja ei saa jättää huomiotta ostajan selonottovelvollisuutta, sillä siitä voi syntyä ostajalle haittaa.

Ostajan tulee tarkistaa kiinteistön kunto ennen kauppaa

Kertaamme vielä esimerkin vuoksi tapauksen, jossa ostajat olivat useampaan kertaan ennen kaupan tekoa tarkastaneet omakotitalon eivätkä halunneet erillistä kuntotarkastusta. Lisäksi ostajalla oli ollut käytettävänään rakentamisalan asiantuntemusta asunnon tarkastuksissa. 

Koska ostaja on omalta osaltaan toiminut huolimattomasti kieltäytyen myyjän ehdottamasta kuntotarkastuksesta sekä jättänyt huomioimatta helposti havaittavan alakerran seinän kosteusvaurion, ostajilla oli vastuu myöhemmin havaituista virheistä ja niiden aiheuttamista korjauskustannuksista. 

Ostajan tekemät korjaukset vaikuttivat asunnon arvoon

Ostajan tekemän reklamaation mukaan myös talon takapihan salaojaputki oli asennettu väärin. Ostaja oli uusinut talon kaikki salaojat ja vaati korjauskustannuksia myyjältä. Myyjän mukaan taas kaikkien salaojien uusiminen oli korottanut talon arvoa siitä, mitä ainoastaan väärin asennetun salaojan uusiminen olisi kustantanut.

Koska myyjän vastuulla on vain merkityksellisten virheiden johdosta suoritettava hinnanalennus, myyjä ei ole vastuussa kaikkien salaojien uusimisesta ja tämän johdosta syntyneestä kiinteistön tason parannuksesta. Salaojan virheestä ei myöskään ollut syntynyt merkittävää vauriota talon rakenteille.

Kosteusvaurio seinässä olisi pitänyt havaita ennen kaupantekoa

Kellarikerroksen seinään oli jo ennen kaupantekoa syntynyt kosteusvaurio, joka oli alkanut kuivua, kun salaoja oli korjattu. Myyjän mukaan millekään muulle kuin kellarikerroksen yläpihan puoleiselle seinälle ei ollut aiheutunut vahinkoa, josta myyjä voisi olla vastuussa.

Kellarikerroksen seinän vesivaurio olisi myös ollut ostajan tavanomaisessa tarkastuksessa havaittavissa ennen kauppaa. Maakaaren mukaan ostaja ei voi vedota virheeseen, jos se olisi voitu havaita ennen kauppaa.

Ostajat olivat useampaan kertaan ennen kauppaa tarkastaneet omakotitalon eivätkä halunneet erillistä kuntotarkastusta. 

Ostajan selonottovelvollisuus

Koska ostaja on omalta osaltaan toiminut huolimattomasti kieltäytyen myyjän ehdottamasta kuntotarkastuksesta sekä jättänyt huomioimatta helposti havaittavan alakerran seinän kosteusvaurion, ostajilla oli vastuu virheistä ja niiden aiheuttamista korjauskustannuksista. Lisäksi ostajalla oli ollut käytettävänään rakentamisalan asiantuntemusta asunnon tarkastuksissa.

Ostajat olivat laiminlyöneet selonottovelvollisuutensa eikä reklamoitu virhe ollut niin merkittävä, että myyjälle syntyisi sen johdosta velvollisuus suorittaa ostajalle hinnanalennusta.

Huomioi myös piilevä virheen mahdollisuus

Maakaaren mukaan kiinteistössä on laatuvirhe, jos kiinteistö salaisen, eli piilevän virheen vuoksi poikkeaa laadultaan merkittävästi siitä, mitä myydyn kaltaiselta kiinteistöltä voidaan kauppahinta ja muut olosuhteet huomioon ottaen perustellusti edellyttää. Tällöin virhe olisi myyjän vastuulla.

Ota tarvittaessa yhteys lakitoimistoon

Mikäli vastuuasiat mietityttävät, ota yhteyttä lakitoimistoomme. Autamme sinua selvittämään kiinteistön myyntiin, kosteusvaurioihin ja muihin vastuukysymyksiin liittyvät oikeudelliset asiat. Varmistamme, että saat oikeudenmukaisen ratkaisun, ja autamme suojaamaan etusi asuntokaupan kaikissa vaiheissa.

Ota yhteyttä

Lue seuraavaksi: Kosteusvaurio katossa tai yläpohja homeessa? Toimi nopeasti

Lue seuraavaksi: Kosteusvahinko asuntokaupan virheenä

Kiinteistölakimies – Ota yhteyttä

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.