Kosteusvaurio katossa tai yläpohja homeessa? Toimi nopeasti

Home- ja kosteusvauriot ovat yleinen ongelma asunnonomistajien keskuudessa. Ne voivat sairastuttaa asukkaita, vahingoittaa taloa ja jopa alentaa sen arvoa. Erityisesti kattoparrut ja ulkokaton sisäpuoli voivat kärsiä kosteusvauriosta ja vuodosta.

Kosteus- ja homeongelmat voivat johtua puutteellisesta ilmanvaihdosta, mutta myös muista syistä. Siksi oikeanlainen ilmanvaihto on talon hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Useimmat vakuutukset eivät kata ulkopuolisen kosteuden tai rakennusvirheiden aiheuttamia homevaurioita, mutta mielenrauhaa on mahdollista saada turvautumalla asiantuntijoiden apuun vaurion ilmetessä.

Miksi ullakolle ja yläpohjaan muodostuu hometta?

On olemassa useita selityksiä sille, miksi yläpohjaan muodostuu hometta. Nykyään elämäntavat ovat täysin erilaiset kuin ennen. Käymme enemmän suihkussa, elämme eri tavalla ja tuotamme enemmän kosteutta, minkä vuoksi on entistä tärkeämpää, että tuuletamme kotiamme kunnolla. Sisäilma vaikuttaa meihin enemmän kuin uskommekaan.

Tällä hetkellä korjausrakentamisen trendi on nykyisten talojen muuttaminen tiiviimmiksi ja energiatehokkaammiksi. Lisäämme eristystä, vaihdamme ikkunoita ja ovia energiakustannusten vähentämiseksi, mutta valitettavasti unohdamme usein sisäilman ja poistamme suurimman osan ilmanvaihdosta. Myös ilmanvaihtojärjestelmien tuottama kondenssivesi, joka voi tiputtaa vettä iv-putkesta tai iv-koneen ympäriltä, aiheuttaa usein vaurioita.

Kiinteistölakimiehelle tulleista riita-asioista huomaa, että home- ja kosteusongelmat ovat lisääntyneet. Autamme näissä asioissa useaa asiakasta joka kuukausi. Tyypillisesti kyse on liian alhaisista ilmanvaihtovirroista ja vaikeuksista siirtää epäpuhtaudet ja kosteus pois asunnosta.

Kun kosteuskuormitus on suuri, kosteus leviää ullakolle ja lämmin, kostea ilma leviää ylöspäin asuntoon. Ullakolla sijaitsevan ulkoisen kattopaneelin tai ruodelaudoituksen sisäpuolelle kertyvä kosteus ja värjäytyminen ovat yleinen ongelma erityisesti uudemmissa rakennuksissa. 

Vähän ajan kuluttua tämä voi aiheuttaa kosteus- ja homeongelmia ja tulla kalliiksi asunnon tai kiinteistön omistajalle. Ongelma liittyy usein rakennuksen lämmitystapaan, ilmanvaihtojärjestelmän toimintaan tai rakenteisiin tehtyihin muutoksiin, jotka ovat vaikuttaneet talon tekniseen toimintaan. Lisäksi terveysongelmien, kuten allergioiden ja astman, riski on suuri.

Huonosta sisäilmasta kielii myös kosteusvaurion ummehtunut haju. Yläpohjan kosteusvaurio ei ole helppo asia, ja vauriot talon rakenteissa voivat vaatia merkittäviä korjauksia. Puutteellinen tuuletus mahdollistaa kosteuden nousun sisätiloista yläpohjaan ja siten katon rakenteisiin. Myös yläpuolelta tuleva vesi voi päästä rakenteisiin. Eristeiden vaihto riittää harvoin.

Home- ja kosteusvaurion tunnusmerkit

Kodin ilmanvaihto ja ullakko kannattaa tarkistaa vähintään kahdesti vuodessa ja varsinkin heti kaupan jälkeen, jotta tiedät niiden kunnon. Tärkeää on estää kostean ilman pääsy kylmään tilaan. Suurin osa home- ja kosteusvaurioista tapahtuu talvikuukausina, kun on kylmempää. 

Homeen ja kosteuden havaitseminen paljain silmin voi olla hankalaa. Tarkista sisäkatto ja kattoparrut sekä etsi värimuutoksia ja muuta mikrobikasvustoa. Ongelman paljastavat usein paneelien ja katon värimuutokset. Joissakin tapauksissa voidaan havaita mikrobiperäinen haju, joka viittaa homeeseen tai kosteuteen. Jos talossa on mikrobikasvustoa esimerkiksi ullakolla, on se merkki jonkinlaisesta ongelmasta.

Toimi näin

Jos epäilet hometta, kosteusvauriota tai huonoa sisäilmaa, ota yhteyttä asiantuntijaan. Monet ihmiset yrittävät pestä homeen pois, mutta se tulee aina takaisin. On aina hyvä paikallistaa kosteuden ja homeen ongelma tai lähde, kuten vuotava katto tai vastaava, ja korjata se kunnollisella ilmanvaihdolla. Asiassa tulee myös laatia reklamaatio omien oikeuksiensa turvaamiseksi.

Kun home- tai kosteusvaurio ilmenee, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Varsinkin, kun vaurio paljastuu kaupanteon jälkeen, ostajan nopea toiminta on erittäin tärkeää.

Lakimiehen osalta kannattaa pyrkiä löytämään kiinteistölakimies, jolla on kokemusta ja erikoistumista vastaavista asioista – yleispätevää asianajajaa ei kannata käyttää. Kiinteistölakimies voi toimia myös apuna tutkijan valinnassa, jolloin hyvän ja luotettavan tutkijan löytäminen voi olla helpompaa.

Monet kosteus- ja homeongelmat voidaan ratkaista sovittelulla ja sovinnollisesti, mikä on usein nopeampaa ja halvempaa kuin käräjöinti.


Erilaiset kosteusvauriot

Kosteusvaurioita voi olla monenlaisia. Tässä selitykset yleisimmistä:

Pinnalliset mikrobivauriot=homesienet ja bakteerit
Lahovaurio=mätäneminen, lujuuteen vaikuttava vaurio
Näkyvä kosteus=maassa tai seinissä ja lattioissa näkyvä vapaa vesi
Haju=mikrobitoiminnan haju esimerkiksi perustuksissa tai palkeissa
Yhdistelmä=yleinen sekä näkyvän kosteuden että esimerkiksi mikrobikasvuston kanssaJuuso Lahti
Kiinteistölakimies (OTM)

Löydät toimipisteidemme yhteystiedot tämän sivun lopusta tai täältä.

Lue seuraavaksi: Yleisimmät home- ja sisäilmaongelmat
Lue seuraavaksi: Kosteusvahinko asuntokaupan virheenä

Kiinteistölakimies

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.