Yhdessä omistettua asuntoa, omakotitaloa tai mökkiä koskevan kanteen voi nostaa jo yksi omistaja
Oikeustapaus KKO 2002:80
Ratkaisussa KKO 2002:80 asunto oli avioparin kotina ja yhteisomistuksessa. Kun aviomies nosti kanteen ”koko asunnon puolesta”, oli käräjäoikeus todennut, ettei aviomiehellä ollut oikeutta ajaa kannetta yksin. Myös hovioikeus päätyi samaan lopputulemaan.
Korkein oikeus kuitenkin kumosi alioikeuksien tuomiot ja totesi, että aviomies saattoi nostaa kanteen asuntoon liittyvässä asiassa yksin. Asiassa ei ilmennyt, oliko vaimo ylipäänsä vastustanut kanteen nostamista.
Siinä tapauksessa, ettei vaimo olisi antanut kanteen nostamiseen suostumustaan, olisi hänet tullut haastaa asiassa kuultavaksi, kuten Korkeimman oikeuden perusteluista selviää.
Ratkaisun perusteella siis esimerkiksi avioparin yhteisen kodin tai mökin viasta tai vauriosta on kummallakin erikseen oikeus nostaa kanne toisen suostumuksesta riippumatta.
Esimerkiksi omalta ystävältä tai sukulaiselta ostetun kesämökin homehavainnon perusteella voi olla ikävää esittää vaatimuksia. Tällöin aviopuoliso voi ”pelastaa tilanteen” esittämällä vaatimuksia, jopa nostamalla kanteen yksin puolisonsa halukkuudesta riippumatta.
Kannetta ajamaton osaomistaja tulee kuitenkin kutsua kuultavaksi asiaan.
Samoin esimerkiksi suvun yhteisen mökin tai kiinteistön kullakin osaomistajalla on ratkaisun perusteella oikeus nostaa kanne ”koko mökin puolesta”.
Jos mökin, omakotitalon tai asunnon virhe mietityttää, ota yhteyttä Kiinteistölakimieheen. Palvelemme kaikissa asunto- ja kiinteistökauppaan liittyvissä asioissa asiakirjojen laadinnasta kaupan jälkeisiin kiinteistön virheisiin.
Lue seuraavaksi: Kiinteistön yhteisomistus – Merkitys, sopimukset ja riitatilanteet