Huomioi nämä asiat urakkasopimusta tehdessäsi

Oman kodin remontointi on monelle ajankohtainen asia. Remonttikustannukset voivat olla suuria, joten työn tekijä kannattaa valita tarkasti ja urakkasopimus tehdä huolellisesti.

Olitpa sitten taloyhtiön osakkeenomistaja tai kiinteistön omistaja, kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin.  

Tee taustatyötä

Urakoitsijan taustaan on hyvä perehtyä. Voit selvittää urakoitsijan taloustietoja, pätevyyksiä ja referenssejä. 

Taloustietojen tarkasteluun oiva sivusto on Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä (YTJ), josta löytyy esimerkiksi tieto aiotun urakoitsijan voimassa olevista rekisteröinneistä (onko esim. kaupparekisterissä) ja mahdollisesta verovelasta. Jos mietit kotitalousvähennyksen hyödyntämistä, tulee urakoitsijan olla ennakkoperintärekisterissä sillä hetkellä, kun urakkasopimus tehdään. YTJ:stä voi etsiä urakoitsijan tietoja joko nimellä tai y-tunnuksella. 

Pätevyyksiä voi tarkastaa Sertifikaattihausta. Suosituksia eli referenssejä löytyy yleensä urakoitsijan kotisivuilta tai Googlesta.

Vaadi urakkasopimus kirjallisena

Kaikkien osapuolten etu on, että urakasta ja sen ehdoista on sovittu kirjallisesti. Alalla yleisesti noudatettavia, hyväksyttyjä ehtoja kannattaa hyödyntää. Kyse on niin sanotuista vakiosopimusehdoista. 

Esimerkiksi rakennusalalla noudatettavat yleiset kuluttajasopimusehdot jakautuvat sen mukaan, onko urakan arvonlisäverollinen hinta yli vai alle 10 000 euroa (RYS-9 1998 ja REYS-8 1995). Kummatkin ehdot ovat kuluttaja-asiamiehen hyväksymiä. 

Määrittele remontin hinta

Hinnoittelun lähtökohta on joko urakkahinta tai tuntityö. Urakkahinta tarkoittaa sovittua kiinteää hintaa, jota urakoitsija ei saa ylittää. Tällöin on tärkeää yksilöidä, mitkä työt ja materiaalit kuuluvat tähän hintaan. 

Jos sovitaan tuntityöhön perustuvasta laskutuksesta, urakoitsijalta kannattaa pyytää etukäteen arvio tunneista. Arvio on hyvä kirjata sopimukseen, kuten myös se, onko arvio sitova vai suuntaa antava. Jos urakoitsija antaa sitovan tuntiarvion, sen voi ylittää korkeintaan 15 prosentilla, ellei toisin ole sovittu. Suuntaa antava hinta-arvio ei puolestaan sido urakoitsijaa, jos näin on sovittu. 

Mahdollisiin lisätöihin voi olla hyvä varautua. Näistäkin on kannattavaa sopia etukäteen kirjallisesti. 

Monesti pienempien urakoiden kohdalla sovitaan, että maksu tapahtuu vasta urakan valmistuttua ja sen jälkeen, kun tilaaja on tarkastanut työn lopputuloksen. Suurempien urakoiden kohdalla voidaan sopia erämaksuista. 

Sovi urakan mahdollisesta viivästymisestä 

Sopimuksessa on hyvä varautua myös siihen, että urakka voi viivästyä sovitusta ajankohdasta. Alaa koskevissa vakiosopimusehdoissa on omat kohtansa tilanteeseen, jossa urakoitsija viivästyy sovitusta ajankohdasta. Kuluttajalla voi tällöin olla oikeus saada vakiokorvausta tai vahingonkorvausta esimerkiksi edellä mainittujen rakennusalan yleisten kuluttajasopimusehtojen mukaisesti.

Viivästymistilanteeseen soveltuu myös kuluttajansuojalain määräykset (erityisesti luku 8).

Huomioi mahdolliset aliurakoitsijat

Sähkö- ja putkitöitä tehdään usein aliurakointina. Urakkasopimuksessa kannattaa huomioida myös tämä. 

Tällöin pääurakoitsija kirjaa aliurakoitsijan tunnistetiedot, kuten yrityksen nimen, y-tunnuksen ja yhteystiedot sekä tiedon siitä, mihin työvaiheeseen aliurakoitsijaa käytetään. Pääurakoitsija vastaa aliurakoitsijan työstä. 

Kiinteistölakimies auttaa urakkasopimusten laatimisessa ja tulkinnassa. Voit kääntyä meidän puoleemme myös silloin, kun tehty urakkasopimus aiheuttaa erimielisyyttä osapuolissa.


Noora Salokangas
toimitusjohtaja, Kiinteistölakimies Suomi Oy

Löydät toimipisteidemme yhteystiedot tämän sivun lopusta tai täältä.

Lue seuraavaksi: Kun urakka viivästyy – urakoitsijan vastuut viivästyksestä ja virheistä
Lue seuraavaksi: Rakennusurakka ja vakioehtojen sitovuus kuluttajan tilatessa rakennuspalvelun

Kiinteistölakimies

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.