Rakennuksen elinkaari ja käyttöikä

Jokaisella rakennuksella ja sen osalla on käyttöikänsä, jonka jälkeen rakenne on korjattava tai uusittava. Kuntotarkastusraporttien liiitetaulukot eri rakenneosien teknisestä käyttöiästä eivät kuitenkaan suoraan kerro rakennuksen elinkaaresta.

Monen ennen sotia rakennetun hirsitalon rakenteet ovat teoriassa ylittäneet teknisen käyttöikänsä aikaa sitten, vaikka rakennuksen elinkaarta saattaa olla vielä paljon jäljellä.

Usein kiinteistön reklamaatioon vastataan argumenteilla rakennuksen tai sen rakenteen elinkaaren päättymisestä, koska rakenne on ylittänyt teknisen käyttöikänsä. Tällainen väite on virheellinen.

rakennuksen elinkaaren ja käyttöiän erot

Teknisellä käyttöiällä tarkoitetaan rakenteen teknistä ikää, jonka jälkeen on syytä varautua rakenteen uusimiseen. Esimerkiksi salaojien tekninen käyttöikä on noin 40-50 vuotta. Rakennuksen elinkaaresta se ei niinkään kerro.

Hometalo-ongelma voi kohdata kaiken ikäisiä rakennuksia, pahimmat tapaukset sijoittuvat sotien jälkeiseen rakennuskantaan, jolloin rakentamisessa alettiin etsiä säästöjä huokeimmin rakenneratkaisuin.

Tehdyt peruskorjaukset pidentävät oletusta rakenteen hyvästä kunnosta kauppatilanteessa. Vanhat hirsirakenteet voivat olla täysin kunnossa, vaikka niiden tekninen käyttöikä olisi ajat sitten ollut ylittynyt.

Vastaavasti voi vastaan tulla suhteellisen uusiakin rakenteita, joilla olisi laskennallisesti pitkälti teknistä käyttöikää jäljellä, mutta rakenteet ovat vaurioituneet ja tosiasiassa elinkaarensa loppupäässä.

Lue seuraavaksi: Kiinteistökaupan virhe, kuntotarkastus, hinnanalennus ja vahingonkorvaus

Lue seuraavaksi: Kiinteistön hinnanalennus, rakenteiden uusiminen ja kiinteistön käyttöiän pidentyminen

Kiinteistölakimies

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.