Piilovirhevakuutus ja hinnan alentaminen

Kiinteistön vahingosta ei voi saada kahta korvausta sekä myyjältä että vakuutusyhtiöltä Kun kiinteistön salaisen virheen korjauskustannukset oli jo korvattu ostajan kotivakuutuksesta, myyjiä vastaan ajettu hinnanalennuskanne hylättiin. Korkein oikeus linjasi vuonna 2000, ettei samasta vahingosta voi saada kahta korvausta. (KKO 2000:18) Hovioikeus oli katsonut, että hinnanalennuksen edellytykset olivat olemassa. Kaupan kohteessa oli ollut salainen virhe, jonka […]

Kiinteistön vahingosta ei voi saada kahta korvausta sekä myyjältä että vakuutusyhtiöltä

Kun kiinteistön salaisen virheen korjauskustannukset oli jo korvattu ostajan kotivakuutuksesta, myyjiä vastaan ajettu hinnanalennuskanne hylättiin.

Korkein oikeus linjasi vuonna 2000, ettei samasta vahingosta voi saada kahta korvausta. (KKO 2000:18)

Hovioikeus oli katsonut, että hinnanalennuksen edellytykset olivat olemassa. Kaupan kohteessa oli ollut salainen virhe, jonka vuoksi kiinteistön arvo oli alempi kuin kaupantekohetkellä. Vakuutusyhtiö oli tehnyt talon iästä johtuvan 30 prosentin vähennyksen, lisännyt talon ostajan oman työn ja kulujen määrän sekä vähentänyt omavastuuosuuden. Vakuutusyhtiö oli maksanut kotivakuutuksesta korvausta 44 301,42 markkaa. Ostajan vastattavaksi oli jäänyt 13 529,18 markkaa, joka koostui vakuutuksen omavastuuosuudesta ja talon iästä johtuvasta korjauskustannuksien vähennyksestä.

Korkein oikeus katsoi, ettei ostaja voinut vaatia hinnanalennusta myyjiltä sen jälkeen kun hän oli saanut korvauksen kotivakuutuksestaan. Näin siitä huolimatta, ettei vakuutusyhtiö ollut suorittanut kaikkea vaadittua korvausta. Korvuksesta oli vähennetty talon ikävähennys ja omavastuu.

Vastaava periaate soveltuu myös kiinteistön hyväksi otettuun piilovirhevakuutukseen. Mikäli myyjä on ottanut kiinteistölle piilovirhevakuutuksen ja tämän johdosta on maksettu ostajalle korvausta, ostaja ei voi vaatia saman virheen korvaamista toiseen kertaan hinnanalennuskanteella.

Kiinteistölakimies

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.