Osakkeenomistajan ja vuokralaisen vastuut taloyhtiössä

Osakkeenomistajan vuokralainen oli katkaissut sähköt asunnostaan loman ajaksi. WC-istuimen vesisäiliö on jäätynyt ja sulaessaan aiheuttanut vesivahingon. Kuka vastaa ja mistä?

Taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvat taloyhtiön rakenteet, eristeet ja perusjärjestelmät, kuten vesijohdot ja viemäriputket. Tässä tapauksessa taloyhtiö vastaa rakenteiden kuivatuksesta (myös alakerran vahingoista, kuten vahingoittuneen katon maalauksesta) rikkoontuneiden putkien ja WC-istuimen vesisäiliön korjauksesta. Osakkaan (vuokranantajan) kunnossapitovastuulle kuuluvat huoneiston sisäosat (seinät, lattiat, kaapistot, kodinkoneet tms.)

Vuokralaisella on velvollisuus hoitaa huolellisesti vuokraamaansa asuntoa. Vuokralaisella on ilmoitusvelvollisuus huoneiston vahingoittumisesta ja puutteellisuuksista. Asunnon kunnossapitovastuu on asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajalla. Vuokralaisella ei ole Ilman vuokranantajan lupaa oikeutta tehdä vuokrahuoneistossa korjaus- tai muutostöitä.

Korjausvastuu jakaantuu taloyhtiön ja vuokranantaja-osakkaan kesken. Kun korjaustyön tilaajana on yhtiö, yhtiö vastaa laskun maksamisesta, mutta voi periä maksamansa laskun edelleen vahingon aiheuttajalta, eli vuokralaiselta. Tämä edellyttää, että yhtiö näyttää vuokralaisen toimineen huolimattomasti. Sähkölämmityksen katkaisemista kovalla talvipakkasella vuokrahuoneistosta ei voi pitää vastuullisena toimintana.

Vuokralainen vastaa vuokranantajalle (osakkaalle) huoneiston sisäosien vahingoittumisesta. Vuokralainen voi vapautua korvausvelvollisuudesta vain, jos pystyy osoittamaan toimineensa huolellisesti.

Osakas-vuokranantaja ei normaalisti vastaa vahingoista, joita vuokralainen on huolimattomuudellaan aiheuttanut taloyhtiölle. Vastuu voi syntyä, jos vuokranantaja itse on toiminut huolimattomasti, esimerkiksi laiminlyönyt vuokranantajalle kuuluvan valvontavastuun.

Vuokralaisen vastuuvakuutus voi korvata taloyhtiölle ja vuokranantajalle aiheutettuja vahinkoja. Tosin, jos vuokralainen on aiheuttanut vahingon tahallaan tai törkeällä huolimattomuudellaan, vakuutus ei välttämättä aina korvaa tai korvaus maksetaan vähennettynä.

Lue seuraavaksi: Vuokrasopimuksen irtisanominen

Kiinteistölakimies

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.