Omakotitalon myynti – näin vältät kaupan jälkeiset ongelmat
Omakotitalon myynnissä ongelmia ei aina estä sekään, että kaupassa käyttää kiinteistövälittäjää. Myös kuntotutkijan rooli asunnon tai omakotitalon myynti- tai ostotilanteesssa on erittäin tärkeää. Lisäksi korkeatasoisen kauppakirjan laatimisessa kannattaa hyödyntää kiinteistölakimiestä, jotta kaupan jälkeen reklamaatioilta ja ongelmilta vältytään. Kerromme näistä asioista lisää tässä artikkelissa.
Aiotko myydä omakotitalon? Muista tiedonantovelvollisuus
Omakotitalon myyntiä ja muita kiinteistökauppoja sääntelevän maakaaren mukaan myyjällä on tiedonantovelvollisuus, eli myyjän on kerrottava kaupan kohteena olevasta kiinteistöstä kaikki kaupan kannalta merkitykselliset tiedot. Vastaavasti ostajalla on selonottovelvollisuus ostamastaan kiinteistöstä.
Omakotitalon myynti itse – vinkit paremman tarjouksen saamiseen
Omakotitalon myynti-ilmoituksen laatiminen ja jättäminen, sekä kohteen esittely mielletään usein tehtäväksi, jossa erityisesti tarvitaan välittäjän ammattitaitoa.
Voit kuitenkin säästää omakotitalon myynnin yhteydessä tuhansia euroja, jos teet joitain asioita itse. Voit esimerkiksi laatia myyntiesitteen itse ja tilata asunnon edustavat valokuvat ammattivalokuvaajalta.
Joissain tapauksissa apu on kuitenkin tarpeen. Varsinkin kuntotutkimuksen järjestämiseen ja kauppakirjojen laatimiseen, sekä kaupan loppuunsaattamiseen sinun kannattaa käyttää asiantuntijoiden apua.
Vältä valmista kauppakirjapohjaa
Vaikka netti on täynnä lähes valmiita kauppakirjapohjia, netistä ladattua valmista kauppakirjapohjaa kannattaa varoa. Jokaista kauppakirjaa pitää aina muokata siten, että se antaa mahdollisimman tarkat tiedot myytävästä omakotitalosta. Kauppakirjan laatimisessa kannattaakin käyttää apuna Kiinteistölakimiehen ammattitaitoa.
Tilaa paikalle kuntotarkastaja
Jotta omakotitalostasi saadaan riittävän tarkat tiedot kauppakirjaa varten, apuna kannattaa käyttää asiansa osaavaa kuntotarjastajaa, joka osaa kiinnittää huomiota omakotitalon riskirakenteisiin ja mahdollisiin kosteusriskeihin sekä tutkii, onko epäilty riski toteutunut.
Tällöin voidaan joutua avaamaan talon rakenteita, mikä kuitenkin on pikkutoimi sen rinnalla, että kaupasta tulee myöhemmin lihava riita, koska ostajalle ei ole annettu tarpeeksi tietoa omakotitalon kunnosta ennen kauppaa.
Ostajan ennakotarkastusvelvollisuus ja kuntotarkastuksen tärkeys
Ostaja ei voi myöhemmin vedota virheenä omakotitalon ominaisuuksiin, jotka hänen olisi pitänyt havaita ennen kauppaa tekemässä tarkastuksessa. Ostajan ennakkotarkastusvelvollisuus ei edellytä kuntotarkastajan käyttöä omakotitalon kunnon tutkimiseksi, vaan ostajan on tutustuttava kohteeseen huolellisen henkilön tavoin.
Kuntotarkastuksesta voi olla jopa haittaa, jos tarkastuksen tekee huolimaton tai ammattitaidoton henkilö, jolla ei ole intressiä tutkia taloa pintaa syvemmältä taikka kirjata raporttiin selkeästi lisätutkimusta edellyttäviä rakenneosia ja rakenteita.
Kiinteistölakimies auttaa kiinteistön kauppakirjan laadinnassa – et tarvitse välittäjää
Monissa tapauksissa kiinteistönvälittäjä hoitaa paitsi kauppakirjojen laadinnan ja myös tilaa kuntotarkastuksen myyjän ja ostajan lukuun. Kalliista välityspalkkiosta huolimatta tilattu kuntotarkastus ja tehty kauppakirja voivat myöhemmin osoittautua riittämättömiksi ja puutteellisiksi:
- kuntotarkastuksessa ei ole välttämättä havaittu kaikkia selviäkään omakotitalon vaurioepäilyjä.
- vaurioepäilyihin perustuvia lisätutkimussuosituksia ei useinkaan osata selkeästi kirjata kuntotarkastusraporttiin ja kauppakirjaan, jolloin myyjä ei voi vedota vaurioepäilyihin vastuunrajoituksina omakotitalon kaupan jälkeen.
Asuntokaupat voi tehdä Kiinteistölakimiehen avulla alusta loppuun ilman välittäjää ja samalla säästää ison summan rahaa. Toimeksiannostasi laadimme laadukkaan kauppakirjan, johon kirjataan kaupan kohteen kunto niin yksiselitteisesti, ettei kaupasta synny myöhemmin ongelmaa.
Jos käytät välittäjää, voit myös toimittaa kauppakirjan liitteineen tarkastettavaksemme virheiden varalta. Ota yhteyttä, kun olet myymässä omakotitaloasi ja haluat välttyä kiinteistökaupassa pahoilta jälkiseuraamuksilta.
Omakotitalon myynti voidaan tehdä ostajan ja myyjän kannalta helpoksi, kun järki pysyy mukana
Asuntokauppojen purkamiseen johtavissa toimeksiannoissa lakimies törmää usein huolimattomiin ja kiireessä tehtyihin asiakirjoihin ja kuntotarkastusraportteihin. Usein pitkältä ja raskaalta riidalta olisi voitu välttyä, jos omakotitalo olisi tutkittu kunnolla jo ennen kauppaa, sekä tarkastuksessa havaitut virheet ja puutteet olisi kirjoitettu kauppakirjaan.
Esimerkkejä tilanteista, joissa kiinteistön kauppa on tehty huolimattomasti
Aina edes myyjäkään ei ole tiennyt kotinsa kunnosta, vaan on luullut asuvansa homeettomassa ja terveessä talossa. Todellisuudessa rakenteissa voi sijaita hometta tai lattiasieni. Tutustu seuraaviin esimerkkeihin, ennen kun asunnon myynti tai ostaminen on ajankohtaista, jotta vältät kaupan jälkeiset ongelmat.
Kodin kaunis ulkoasu voi hämätä
Omakotitalon ostajat ovat saattaneet ihastua kaupantekoa edistävään kodin ”tarinaan” ja stailattuun, lämpimään tunnelmaan sohvilla lojuvine torkkupeittoineen. Tällöin unohdetaan perehtyä riittävällä huolellisuudella pintojen alle kätkeytyvien rakenteiden kuntoon. Kodikas tunnelma ei kerro asunnon terveellisyydestä. Myyjä ja välittäjä ovat voineet tarjota stailatulla kodilla mielikuvia asumisen unelmista kuvin ja sanoin, jolloin ostajalta voi jäädä huomaamatta mahdolliset ongelmat.
Lisätutkimukset jäävät tekemättä
Kuntotarkastaja kiinnittää huomiota talon riskirakenteisiin ja suosittelee niiden johdosta lisätutkimuksia, mutta lisätutkimuksia ei aina tehdä tai tutkimuksia ei osata tehdä oikein:
Esimerkiksi riskirakenteeksi tutkittu valesokkeli on avattu, todettu rakenteet kuiviksi ja suljettu tutkimuskohta ilman kuntotarkastusraporttiin tehtävää merkintää laajemmasta ongelmasta. Todellisuudessa seinä- tai lattiarakenne on täynnä terveyshaittaa aiheuttavia mikrobeja, jotka saattavat jatkaa leviämistä rakenteen jälleen kastuessa.
Puutteelliset tiedot
Omakotitalon kaupasta myöhemmin riideltäessä syntyy ongelma siitä, mitä tietoja ostaja on saanut omakotitalon rakenteista ennen kauppaa ja mitä hänen olisi pitänyt ymmärtää omakotitalon kuntotarkastuksesta saatujen tietojen perusteella.
Kohonneet kosteuslukemat
Harvalla asunnonostajalla on niin paljon ymmärrystä homeista ja mikrobeista, että hän esimerkiksi osaisi ymmärtää kuntotarkoituksessa todettujen ”lievien” kosteuslukemien merkitystä. Jos myöhemmin kaupan jälkeen ”lievä” kosteuslukema onkin indikoinut laajaa kosteusvauriota omakotitalon lattiarakenteessa, miten tällaista seikkaa pitäisi arvioida kaupan jälkeen omakotitalon ostajan selonottovelvollisuuden osalta? Kysymys on vaikea, eikä siihen ole yksiselitteistä vastausta.
Omakotitalon todellisen kunnon selvittäminen on tärkeää kaupan osapuolten oikeusturvan kannalta
Kohonneisiin kosteuslukemiin ja ostajan ennakkotarkastusvelvollisuuden laiminlyöntiin vedotaan usein kiinteistönkaupan virheestä oikeudessa riideltäessä. Myyjän näkökannan mukaan ostajan olisi pitänyt kuntotarkastuksessa tehtyjen havaintojen vuoksi tehdä tai vaatia lisätutkimuksia tehdyn havainnon merkityksestä. Oikeukäytännössä puhutaan ostajan korostetusta selonottovelvollisuudestasilloin, kun ostajalla olisi pitänyt alkaa hälytyskellot soimaan kuntotarkastuksessa tehdyn kosteushavainnon vuoksi.
Omakotitalon myyjän ei kannata tuudittautua harhaluuloon, että pintapuolinen kuntotarkastus, jossa ei perehdytä omakotitalon todelliseen kuntoon, olisi parempi vaihtoehto kuin omakotitalon kunnon selvittäminen ostajalle perin pohjin. Loppulaskusta voi päinvastoin tulla huomattavasti suurempi, kuin jos myyjä olisi heti selvittänyt omakotitalon todellisen kunnon ja antanut ostajalle hinnanalennusta virhehavaintojen ja niiden korjauskustannusten perusteella jo ennen kauppaa.
Sovittu hinnanalennus on kuitenkin tarkoin kirjattava kauppakirjaan, jotta hinnan alentaminen ei mene yleisen tinkimisen piikkiin. Ostaja ei voi myöhemmin vedota virheisiin, joista on saanut tiedon kuntotarkastuksessa ja jotka on kauppakirjaan kirjattu.
Omakotitalon tai asunnon myynti sujuu sujuvasti Kiinteistölakimiehen avulla
Avustamme asiakkaitamme sekä pätevän kuntotarkastajan valitsemisessa että kauppakirjojen laatimisessa. Pyydä tarjouksemme kauppakirjan laatimisesta, niin hoidamme kaikki kaupan asiakirjat ammattitaidolla ja laadukkaasti valmiiksi allekirjoitettaviksi kaikkine kauppakirjassa tarvittavine liitteineen.
Kun kuntotarkastus ja kauppakirjat tehdään huolella, voit nukkua yösi rauhassa ilman turhaa pelkoa, että kaupasta tulee myöhemmin lihava riita.
Lue seuraavaksi: Kuntotarkastuksen hinta, onko kuntotarkastus hintansa arvoinen?