Homekoira vainuaa hajut, kiinteistölakimies reklamoi

Ihmisnenä tottuu ylimääräisiin hajuihin nopeasti. Moni homeongelma jää siksi asukkailta huomaamatta. Jotta sairastumisilta ja kaupan jälkeisiltä reklamoinneilta vältyttäisiin, kannattaa home-epäilyn selvittämiseksi tilata koulutettu homekoira, joka vainuaa hajut ihmistä paremmin. Myös lakimiehen ottaminen mukaan prosessiin on tärkeää.

Homevaurioisessa asunnossa on lähes aina sisäilmaongelma, koska homeet aiheuttavat esimerkiksi maakellarimaista hajua ja terveysongelmia, kuten väsymystä, nenäverenvuotoa tai astmaa. Myös näkyvä homekasvusto ja tuhohyönteiset ovat homeen tunnusmerkkejä. Siitä huolimatta homeongelmaa voi olla vaikea havaita.

– On ihan tutkittua, että kun astuu asuntoon, jossa haisee home, niin nenä tottuu hyvin nopeasti hajuun. Siksi monet asunnon myyjät voivat vakuuttaa vilpittömän kuuloisina, etteivät ole havainneet koskaan mitään hajuja. Kun uudet asukkaat muuttavat uuteen kotiinsa, saattavat he reagoida homeisiin nopeasti ja valittaa asiasta yllättyneelle myyjälle, Kiinteistölakimies Groupin konsernijohtaja Henri Alinen kertoo.

Selvitä tilanne heti

Jos epäilet homevauriota, tilanne kannattaa selvittää välittömästi. Homekoiran tilaaminen on hyvä ensiaskel, koska se on kustannustehokas ja nopea ratkaisu – tuloksetkin saa heti tutkimushetkellä.

– Kosteusvauriomikrobien hajuja etsimään ja ilmaisemaan erikoiskoulutettu homekoira on oiva apu silloin, kun asunnossa epäillään olevan sisäilman laatua heikentäviä mikrobivaurioita. Homekoiran avulla tutkimushetken olosuhteissa sisäilman laatuun vaikuttavat mikrobiperäiset hajut saadaan paikannettua luotettavasti ja tarvittavat rakennetutkimukset kohdistettua tarkemmin potentiaalisimpiin riskikohtiin, Kainuun Homekoirapalvelun yrittäjä Ville Heikkinen sanoo.

– Homekoiran avulla saadaan paikannettua myös rakennuksen alta maaperästä sisätiloihin kantautuvia mikrobihajuja, jotka voivat heikentää sisäilman laatua ja toimia myös radonkaasun kulkeutumisreittinä. Esimerkiksi puutteellinen ilmanvaihto voi edesauttaa hajujen ja epäpuhtauksien kantautumista sisätiloihin, joka huomioidaan myös osana homekoiratutkimusta, Heikkinen jatkaa.

Homekoiraa kannattaa käyttää mikrobiperäisten hajujen olemassaolon selvittämiseen taloa ostettaessa, jolloin homekoiratutkimus tehdään kuntotarkastuksen yhteydessä. Koiraa voidaan käyttää myös kuntotutkijan apuna homeongelman laajuuden ja lisätutkimustarpeen arviointiin sekä laadunvalvonnassa korjausten onnistumisen varmentamiseen.

Alustava reklamaatio koiran merkkausten perusteella

Jos homekoiratutkimuksessa ilmenee ongelmia, kyseessä voi olla asunto- tai kiinteistökaupan virhetilanne.

– Lakimieheen kannattaa olla yhteydessä pikimmiten, koska hän saa tehtyä alustavan reklamaation nopeasti ja oikein jo homekoiratutkimuksen tulosten perusteella. Myös rakennusterveysasiantuntija tulee kutsua paikalle tekemään tarvittavat jatkotutkimukset ja rakenneavaukset homekoiran paikantamista paikoista, Alinen toteaa.

Jos asuntokaupasta on alle kaksi vuotta tai kiinteistökaupasta alle viisi vuotta, voi kyseessä olla reklamoitava asuntokaupan virhe, joka saattaa oikeuttaa hinnanalennukseen tai kaupan purkuun. Myös taloyhtiön vastuut tulee selvittää.

– Mitä ripeämmin ongelmaan reagoidaan, sitä nopeammin saadaan lopullinen ratkaisu. Jokainen ylimääräinen päivä hometalossa muodostaa riskin terveydelle ja lisää taloudellisia kustannuksia, Alinen muistuttaa.

Lue seuraavaksi: Huono sisäilma – kuka vastaa asuntokaupassa?
Lue seuraavaksi: Yleisimmät home- ja sisäilmaongelmat

Kuva: Miska Puumala/Kainuun Homekoirapalvelut Oy

Kiinteistölakimies

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.