Haiseeko asunnossasi? Käytä asiantuntijaa homekoiran sijaan

Lämpenevät kevätsäät ovat otollista aikaa mikrobien kasvulle ja homeen havaitsemiselle. Jos asunnossasi ilmenee erikoisia hajuja tai homekasvustoa, on tilanne selvitettävä pikimmiten. Myös tuhohyönteiset ja terveysoireet voivat olla merkki piilevästä homeesta.

Jopa 80 prosenttia Kiinteistölakimiehelle tulevista yhteydenotoista ja toimeksiannoista liittyy homeen aiheuttamiin sisäilmaongelmiin.

Lähtötilanne on usein sellainen, että asukkaat haistavat jotain pistävän tuoksuista tai epäilyttävää asunnossaan. Näissä tapauksissa tulisi ottaa yhteyttä rakennusterveysasiantuntijaan, joka pystyy tutkimaan ongelman lähteen, tekemään rakenneavauksia ja ottamaan materiaalinäytteitä.

Kun alkuselvitys on tehty koulutetun asiantuntijan toimesta ja siihen perustuva raportti on luotettava, oikeuskulut ovat riitatilanteessa yleensä pienemmät ja sovinto saavutetaan helpommin.

Tiesitkö, että homekoiran vainu ei ole pätevä oikeudessa?

Useat hometta epäilevät asukkaat tilaavat homekoiran selvittämään mahdollista homevauriota. Suosittelemme kuitenkin kääntymään rakennusterveysasiantuntijan puoleen.

Jos asia riitautuu, homekoiran havaintoihin perustuvaa raportti ei ole tarpeeksi luotettava todiste sovintoneuvottelussa tai oikeudenkäynnissä. Laboratoriossa analysoitavat näytöt rakenteista ovat aina ensisijaisia, koska laki (asumisterveysasetus ja sen soveltamisohje) edellyttää, että kaikki mikrobiologiset olot on tutkittava tietyin varmennetuin menetelmin.

Homekoirasta ei siis ole juurikaan hyötyä asuntokauppariidassa.

Ainutlaatuinen RTA-tutkimuspalvelu

Ammattitaitoisen rakennusterveysasiantuntijan (RTA) tilaaminen on siis tärkeää, kun epäilet hometta. Jos RTA-tutkimuksesta paljastuu hometta, asiakas saa meiltä kätevästi saman katon alta myös juridisen arvion siitä, miten asiassa kannattaa lain näkökulmasta edetä. Lisäksi tiedämme, että ammattitaitoinen tutkija on tehnyt raportin teknisesti ja juridisesti oikein, mikä helpottaa asian selvittämistä.

5 faktaa hometalosta:

  1. Terve talo ei haise. Maakellarin tai muu pistävä haju ovat usein merkkejä homeongelmasta.
  2. Home voi aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä, kurkkukipua tai jopa nenäverenvuotoa. Toisaalta jotkut eivät oireile ollenkaan.
  3. Asuntokaupan jälkeinen reklamointi tulee tehdä asunnon osalta kahden vuoden kuluessa kaupasta. Kiinteistökaupan osalta reklamointi tulee tehdä viiden vuoden sisällä.
  4. Automaattisesti ei voida olettaa, että asunnon myyjä vastaa kaikesta. Tilanne tulee tutkia tapauskohtaisesti.
  5. Sisäilmahaittoihin erikoistuneen RTA-tutkijan käyttäminen on aina homekoiratutkimusta parempi vaihtoehto.

Henri Alinen
Henri Alinen
Toimitusjohtaja, Kiinteistölakimies Group
020 752 8406
henri.alinen@kiinteistolakimies.fi
(Henri työskentelee pääosin Turussa. Löydät muiden toimipisteidemme yhteystiedot tämän sivun lopusta tai täältä.)

Lue seuraavaksi: Huono sisäilma – kuka vastaa asuntokaupassa?
Lue seuraavaksi: Millainen on hometalon haju?

Tutustu myös: Kuntotarkastuksen hinta – onko kuntotarkastus hintansa arvoinen?