Asuntokaupan ja kiinteistökaupan virheistä on reklamoitava kohtuuajassa

Kiinteistökaupan virheestä ja siihen liittyvistä vaatimuksista on ilmoitettava myyjälle kohtuullisessa ajassa virheen havaitsemisesta. Omakotitalon kaupassa ostajan on ilmoitettava laatuvirheestä tai sopimusrikkomuksesta myyjälle viimeistään viiden vuoden kuluessa siitä, kun kiinteistön hallinta luovutettiin.  Asunnon kaupassa vastaava vanhentumisaika on kaksi vuotta. Reklamaatioaika on pidempi kaupoissa, joissa yksityishenkilö ostaa kodin yritykseltä. Myös myyjän kunnianvastainen ja arvoton menettely voi pidentää […]

Kiinteistökaupan virheestä ja siihen liittyvistä vaatimuksista on ilmoitettava myyjälle kohtuullisessa ajassa virheen havaitsemisesta. Omakotitalon kaupassa ostajan on ilmoitettava laatuvirheestä tai sopimusrikkomuksesta myyjälle viimeistään viiden vuoden kuluessa siitä, kun kiinteistön hallinta luovutettiin. 

Asunnon kaupassa vastaava vanhentumisaika on kaksi vuotta. Reklamaatioaika on pidempi kaupoissa, joissa yksityishenkilö ostaa kodin yritykseltä. Myös myyjän kunnianvastainen ja arvoton menettely voi pidentää reklamaatioaikaa. (Oikeustapaus 2007:91

Asunnon kaupassa sovelletaan asuntokauppalakia. Asunto on myyty silloin, kun luovutetaan asunnon hallintaan oikeuttavat osakkeet eli tehdään osakekauppa. Omakotitalon kaupassa sovelletaan maakaarta – siis silloin kun myydään kiinteistö tai maapohjan vuokraoikeus omakotitaloineen.

Virheen reklamaation yhteydessä on esitettävä myös vaatimukset. Ajoissa tehty ilmoitus virheestä ei riitä täyttämään oikea-aikaisen ja asianmukaisen reklamaation edellytyksiä, jos ostaja ei ole samalla ilmoittanut virheeseen perustuvista vaatimuksistaan, kuten Korkein oikeus totesi ratkaisussaan KKO 2016:69, jota on käsitelty toisessa kirjoituksessa.

Mikäli vaatimusten määrä ei ole reklamoitaessa selvillä, voidaan virheilmoitusta myöhemmin täydentää.

Epäiletkö kiinteistön tai asunnon virhettä? Ota yhteyttä saadaksesi selvyyden, kenen vastuulla korjauskulut ovat!

Kiinteistölakimies

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.