Asiakastarina: Hyväkuntoisena myyty talo paljastui asuinkelvottomaksi

Asiakkaamme Tuula haluaa kertoa tarinansa, jotta muut välttäisivät vastaavan.

”Ostin omakotitalon hyvältä paikalta ja kauniin ympäristön ääreltä. Esitteessä kehuttiin, että talo on hyväkuntoinen, eikä siinä ole remonttitarpeita. Siinä oli myös sivuasunto pojalleni. Olimme etsineet juuri sellaista – asuisimme yhdessä mutta erikseen.

Heti muuton jälkeen poikani alkoi saamaan rankkoja sisäilmaoireita, kuten päänsärkyä, silmien punoitusta ja väsymystä, eikä hän voinut asua enää sivuasunnossaan. Poikani muutti päärakennukseen, mutta vähän ajan kuluttua hän oireili sielläkin. Itse jouduin siirtymään makuuhuoneesta olohuoneeseen kokemieni terveyshaittojen takia, koska sisäpihan ovi mahdollisti huoneen tuuletuksen. Tilanne oli kriittinen ja järkytys suuri.”

Näin alkoi Tuulan tarina. Tilanteen pahentuessa hän otti yhteyttä Kiinteistölakimieheen. Lakimiehemme Tarmo Lensu alkoi hoitaa tapausta ja neuvoi ensimmäiseksi tutkituttamaan omakotitalon rakenteiden kunnon pätevän rakennusterveysasiantuntijan avulla.

”Tilanne oli pelottava”

Rakennusterveysasiantuntijan raportti oli karua luettavaa. Talosta otetuista näytteistä löytyi useita sieni- ja mikrobikasvustoja, jotka muodostivat erittäin haitallisia yhdisteitä talon sisäilmaan. Muitakin merkittäviä ongelmia oli.

”Jo paikan päällä tutkija näki, että talo on todella huonossa kunnossa. Vastaukset laboratoriosta vahvistivat järkytyksen todeksi. Jouduimme muuttamaan pois terveytemme takia. Talo jäi tyhjilleen, mutta tietenkin esimerkiksi sähkömaksuja tuli edelleen. Tilanne oli pelottava. Luotin siihen, että lakimiehemme tekee kaiken voitavansa meidän puolestamme”, Tuula muistelee.

Ongelmasta ratkaisuun

Kauppa ehdotettiin purettavaksi sovinnollisesti, mutta talon myyjät eivät suostuneet siihen. Näin ollen tapaus siirtyi käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Käräjäoikeudessa kaupan osapuolten välillä oli riitaa ostajan ennakkotarkastusvelvollisuudesta ja myydyn omakotitalon soveltumisesta asumiskäyttöön. Asiassa oli riitaa myydyn omakotitalon poikkeavuudesta muihin vastaaviin kohteisiin ja siitä, oliko ostajalla oikeutta kaupanpurkuun ja vahingonkorvaukseen.

Käräjäoikeudessa todettiin, että talo ei ollut terveysturvallinen, eikä sitä voitu pitää korjaamattomana asumiskäyttöön soveltuvana, eli kaupan kohteessa oli maakaaren 2 luvun 17 §:ssä 1 momentissa tarkoitettu laatuvirhe.

Ostajalle mittavat korvaukset

Käräjäoikeus päätti, että kiinteistökauppa puretaan. Myyjät velvoitettiin palauttamaan talon ostaneelle Tuulalle kauppahinta (75 000 euroa) tuotto- ja viivästyskorkoineen sekä korvaamaan oikeudenkäyntikulut täysimääräisesti. Lisäksi myyjät velvoitettiin maksamaan yli 25 000 euroa kiinteistön hoitoon, hyödyllisiin kustannuksiin ja sijaisasunnon vuokrakuluihin liittyen.

”Prosessi oli pitkä. Oikeuden istunnossa oli myös tutkija paikalla. Lopputulos oli hyvä eduksemme ja nyt tämä vaihe on ikävä muisto vain. Olemme viisaampia ja elämä totisesti opettaa. Toivottavasti kokemuksestamme on apua ja hyötyä jollekin”, Tuula toteaa.

”Koin olevani turvassa näiden henkilöiden ammattitaidon ansiosta.”

”Lakimiehemme auttoi tapauksessamme erinomaisesti. Hänellä on vankka kokemus vastaavista tilanteista ja paljon tietotaitoa. Tutkijankin loppuraportti oli suorastaan tyrmäävä. Koin olevani turvassa näiden henkilöiden ammattitaidon ansiosta. Tämäntyyppiset asiat ja tilanteet ovat vaativia ja kaikki täytyy mennä todella hyvin. Olen tyytyväinen ja iloinen, että minua onnisti lakimiehen ja tutkijan valinnassa.”

”Tuulan tapauksessa oli kyse valitettavan yleisestä tapauksesta, jossa vanhasta omakotitalosta löytyy kaupan jälkeen kosteus- ja mikrobivaurioita. Yleensä tämäntyyppiset asiat saadaan ratkaistua sovinnollisesti, mutta joskus asiaan on tarpeen saada käräjäoikeuden päätös. Tässä tapauksessa käräjäoikeus ratkaisi asian päämiehemme hyväksi, mistä olen tietenkin tyytyväinen”, oikeudenkäynteihin erikoistunut lakimies ja aluepäällikkö Tarmo Lensu kommentoi.

Kiinteistölakimies käsittelee kaikki yhteydenotot luottamuksellisesti. Nyt julkaistu asiakastarina on julkaistu asiakkaan pyynnöstä ja Tuulan nimi on muutettu yksityissuojan takia. Tuula halusi jakaa kokemuksensa, jotta vastaavissa tilanteissa kamppailevat ihmiset löytäisivät avun äärelle. Ota sinäkin yhteyttä, jos tarvitset apua ostamasi tai myymäsi asunnon kanssa, niin selvitämme, miten asiassa kannattaa edetä. Alkuneuvottelu on maksuton.

Lue seuraavaksi: Mitä tehdä jos asunnossa paljastuu sisäilmaongelma kaupan jälkeen?

Lue seuraavaksi: Myyjän vastuu asuntokaupassa – etenkin vanhan omakotitalon kaupassa

Kiinteistölakimies – Ota yhteyttä

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.