Avoimuutta asuntokauppoihin – näin vältät lihavat riidat
Tämän artikkelin luettuasi tiedät, mihin asuntokaupoilla kannattaa kiinnittää huomiota.
Asuntokauppa on monille hyvin tärkeä ja jopa tunteellinen asia. Välillä kauppojen jälkeen asunnosta tai kiinteistöstä paljastuu yllätyksiä, joita myyjä ja ostaja lähtevät selvittämään. Jotta tällaiseen tilanteeseen ei päädyttäisi, kannattaa asunto- ja kiinteistökaupassa olla huolellinen.
Asunto- tai kiinteistökauppaa tehdessäsi, kiinnitä huomiota ainakin näihin seikkoihin:
Asiakirjat tutuiksi
Jotta asuntokauppa sujuu sujuvasti, ostajan kannattaa tutustua asunnon tai kiinteistön asiakirjoihin sekä selvittää, mitä ne käytännössä tarkoittavat.
Jos olet ostamassa rivi- tai kerrostaloasuntoa, tärkeimmät asiakirjat ovat isännöitsijäntodistus, kuntotarkastusraportti ja taloyhtiön korjaussuunnitelma.
Omakotitalossa kuntotarkastuksen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota kiinnityksiin ja rasitteisiin, kuten rekisteröityihin kulkuyhteyksiin tai maan alla kulkeviin naapurin viemäreihin ja putkiin. Kiinnitykset ja rasitteet sekä kiinteistön omistussuhteet saat selville tilaamalla maanmittauslaitokselta lainhuutotodistuksen, rasitustodistuksen ja kiinteistörekisteriotteen. Jos käytät kaupassa välittäjää, hänen tulee selvittää sinulle nämä asiat.
Tarkkuus on valttia
Talossa tai asunnossa vieraillessa kannattaa pitää silmät auki, kierrellä vintillä ja välipohjassa sekä haistella. Suosittelen tutustumaan myös yleisimpiin ongelmiin ja riskirakenteisiin, joita aikakauden taloissa esiintyy.
Riskirakenteita 70-80-luvuilla rakennetuissa taloissa ovat tyypilliset valesokkelirakenteet, jotka tunnistaa helposti siitä, että pihamaalta on esteetön kulku samassa tasossa oleviin sisätiloihin. Ongelmia voi syntyä myös silloin, jos perustukset ovat matalalla, jolloin alapohja on altis kosteusvaurioitumaan. Hajuja voi syntyä myös puutteellisesta ilmanvaihdosta, mutta poikkeavat hajut asunnossa edellyttävät aina tarkempaa tutkimista. Vanhan talon haju ei ole luonnollinen tuoksu, sillä täysin terve talo ei haise miltään. Pitkään homeisessa talossa asunut henkilö ei välttämättä itse reagoi homeelle eikä ole asiasta tietoinen.
Todellinen kunto selville
Usein asunto- tai kiinteistökauppa halutaan saada viimeisteltyä kiireesti, mikä voi tuoda tullessaan turhia riskejä kaupan osapuolille. Sen takia ostajan kannattaa malttaa ja tarkastaa huolella kohde ennen kaupantekoa. Vaikka käyttäisit kuntotarkastajaa, kannattaa sinun itsekin tutustua huolella taloon, vintteihin ja alapohjiin. Asuntokauppalaki nimittäin edellyttää ostajalta huolellista tutustumista kaupan kohteeseen, eikä tätä velvollisuutta voi ohittaa käyttämällä kuntotarkastajaa.
Vastaavasti myyjän on kuntotarkastuksesta huolimatta annettava kaikki asunnon kuntoon liittyvät merkitykselliset tiedot ostajalle. Jos katto on joskus vuotanut, on myyjän kerrottava tästä ostajalle, vaikkei kuntotarkastaja olisi kattovuotoa itse havainnutkaan. Lue lisää siitä, miksi kuntotarkastuksen tekeminen on tärkeää ennen sitovan ostotarjouksen jättämistä.
Huolellisuutta myyjältä
Olen törmännyt urallani kuntotarkastuksen puhtailla papereilla läpäisseisiin läpimätiin taloihin. Vaikka välittäjän tulee työetiikkansa mukaan huolehtia eri osapuolen edusta, tarkkuutta vaaditaan myös myyjältä. Kannustan myyjää varmistamaan kohteen kunnon. Huomioithan myyjänä myös sen, että tietokonemallinnuksella remontoidun ja stailatun tulevaisuuden unelman myyminen on riski.
Rehellisyyttä keskusteluihin
Ongelmista kannattaa puhua avoimesti, sillä kauppahinnan alennuksesta sopiminen on todennäköisesti edullisempaa kuin lakimiesten välinen riitely. Vinkkinä voisikin olla, että ostajat, myyjät, välittäjät ja kuntotarkastajat oikeasti ymmärtäisivät, mitä ovat tekemässä. Lopulta jokaisen kaupan osapuolen paras etu on, että myytävän kohteen kunto pyrittäisiin selvittämään niin perusteellisesti, ettei kaupassa tule myöhemmin ongelmia. Riitojen syynä on yleensä eri käsitykset siitä, mitä on myyty ja ostettu.
Henri Alinen
Toimitusjohtaja, Kiinteistölakimies Group Oy
Löydät toimipisteidemme yhteystiedot tämän sivun lopusta tai täältä.
Lue seuraavaksi: Asuntokaupat ilman välittäjää
Lue seuraavaksi: Tee reklamoinnit asunto- ja kiinteistökaupan virheistä kohtuuajassa