Mitä taloyhtiön yhtiökokouksessa kannattaa huomioida?
Nyt alkaa olemaan taas se aika vuodesta, kun monissa taloyhtiöissä pidetään varsinainen yhtiökokous. Hallituksen jäsen, nappaa kiinteistölakimies Nooran vinkit talteen, niin kokous sujuu sutjakasti.
Varsinainen yhtiökokous kuuluu taloyhtiön jokavuotiseen ohjelmaan. Yhtiökokouksessa päätetään yhtiötä ja osakkaita koskevista asioista. Kokouksen asialistalla on muun muassa talousarvio, vastikkeet, kunnossapitotarveselvitys ja hallituksen valinta. Varsinainen yhtiökokous pidetään kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, eli yleensä kesäkuun loppuun mennessä.
Taloyhtiön hallituksen jäsen, huomioi ainakin nämä asiat:
- Lähetä kokouskutsu ajoissa
Kutsu yhtiökokoukseen on toimitettava osakkaille viimeistään kaksi viikkoa ja aikaisintaan kaksi kuukautta ennen kokousta. Kokouskutsussa tulee kertoa yhtiön nimi, koollekutsuja, kokousaika ja -paikka ja kokouksessa käsiteltävät asiat sekä, missä ja milloin kokousasiakirjat ovat osakkeenomistajien nähtävänä. Lue kokouskutsusta lisää täältä.
- Valmistaudu kokoukseen huolella
Yhtiökokoukseen on syytä valmistautua hyvin. Huomioi ainakin lain mukaan käsiteltävät asiat, kuten tilinpäätös, talousarvio, kunnossapitotarveselvitys ja vastuuvapaus. Entä onko tarkoitus käsitellä hallituksen omia esityksiä? Niihin kannattaa perehtyä huolella!
- Laadi kunnossapitotarveselvitys
Muistathan laatia arvion tulevasta korjaustarpeesta, jossa sanamuodot on valittu huolella. Kunnossapitotarveselvitys herättää yleensä paljon keskustelua. Teetä tarvittaessa kuntotarkastus ja hyödynnä asiantuntijalausuntoja.
- Muista osakkaan kyselyoikeus
Osakkaalla on oikeus käyttää kyselyoikeuttaan, eli hänellä on oikeus saada tietoa asioista, jotka voivat vaikuttaa kokouksessa käsiteltävän aiheen arviointiin. Jos hallitus ei osaa tai pysty vastaamaan, sen voi tehdä jälkikäteen kirjallisesti.
- Huomioi vastuuvapaus
Varsinaisessa yhtiökokouksessa päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle. Kyse on todella tärkeästä asiasta, sillä jos vastuuvapautta ei myönnetä, voi tämä kieliä vahingonkorvauskanteen nostamisen mahdollisuudesta yhtiötä, hallituksen jäsentä tai isännöitsijää vastaan. Näin ollen hallituksen jäsenen on tärkeä antaa aina oikeaa ja ajantasaista tietoa yhtiön asioista läpi hallituskauden.
Eripuraa yhtiössä?
Yhtiökokoukset ovat hyvä paikka käsitellä pinnalla leijuvia kysymyksiä ja mielipiteitä esimerkiksi sähköautojen latauspisteisiin, tupakointiin tai tuleviin korjaushankkeisiin liittyen. Me Kiinteistölakimiehellä teemme halutessasi kirjallisia konsultointitoimeksiantoja, jolloin saat ammattilaiselta apua kiperiin tilanteisiin.
Kiinteistölakimiehen palvelut taloyhtiölle:
- vastuunjaon määrittäminen yhtiön ja osakkaiden välillä
- yhtiöjärjestyksen muutokset
- remonttikustannusten jakaminen
- isännöitsijän ja hallituksen vastuukysymykset
- autopaikkojen hallintaan liittyvät kysymykset
- tilojen vuokraaminen ja hallintaan otto
- vahinkoasioihin liittyvät erimielisyydet ja riitatilanteet
- vakuus- ja vastuukysymykset yhtiön vastaanottovaiheesta rakentajan 10-vuotisvastuuseen asti.
Noora Salokangas
Toimitusjohtaja, Kiinteistölakimies Suomi Oy
Löydät toimipisteidemme yhteystiedot tämän sivun lopusta tai täältä.
Lue seuraavaksi: Kunnossapitovastuun jakaantuminen asunto-osakeyhtiössä osakkaan ja taloyhtiön välillä.
Lue seuraavaksi: Osakkeenomistajien yhdenvertaisuus asunto-osakeyhtiössä ja autopaikkojen jakaminen osakkaiden käyttöön