Miksi kuntotarkastaja kannattaa kutsua paikalle ennen ostotarjouksen jättämistä?

Asuntokaupan tekeminen on ostajalle erittäin merkittävä ja tärkeä hetki. Vaikka asuntokaupan tekeminen on välillä myös tunteellista, kannattaa kauppa tehdä maltilla ja vaatia asunnon kuntotarkastus ennen ostoa. Tässä artikkelissa Kiinteistölakimies Tenho Luoma-Keturi muistuttaa, miksi kuntotarkastus tehdään ja mitä asioita ostajan tulee huomioida ennen kaupan tekoa.

Kuntotarkastus tehdään ostajan oikeuksien suojaamiseksi

Usein kiinteistö- tai asuntokauppa halutaan saada viimeisteltyä kiireisesti, mikä voi tuoda tullessaan turhia riskejä kaupan osapuolille. Siksi kuntotarkastuksen tekeminen ennen kaupantekoa on olennaista.

Pätevän rakennusterveysasiantuntijan tekemän kuntotarkastuksen teettäminen, ennen sitovan ostotarjouksen jättämistä on suositeltavaa ainakin seuraavista syistä:

Ostaja voi arvioida, onko asuntokaupan tekeminen järkevää

Jos kuntotarkastuksen jälkeen kohteesta selviää huomautettavaa, ostaja pystyy arvioimaan uudelleen kohteen soveltuvuutta. Jos ostaja vasta kaupanteon jälkeen huomaa, ettei uusi koti ollutkaan hänelle sopiva, voi edessä olla pitkä ja stressaava oikeusriita.

Myyjä täyttää tiedonantovelvollisuuden ja ostaja tarkastusvelvollisuuden

Ammattilaisen tekemän kuntotarkastuksen avulla myyjä on joko itse tai kiinteistövälittäjän välityksellä, todisteellisesti osannut antaa kiinteistöstä tai asunnosta kaupan kannalta tärkeät tiedot. Tällöin myyjän tiedonantovelvollisuus täyttyy ja ostajan tarkastusvelvollisuus toteutuu riittävällä tavalla. Kuntotarkastajan avulla voidaan välttää tiedonantovirhe ja tarkastusvelvollisuuden laiminlyönti.

Tiedonantovirhe tarkoittaa esimerkiksi sitä, että myyjä on kaupan teon hetkellä tiennyt asunnon huonosta kunnosta, kuten kosteusvauriosta, muttei ole kertonut siitä.

Tarkastusvelvollisuus tarkoittaa puolestaan ostajan vastuuta tarkastaa asunnon kunto, esimerkiksi kuntotarkastuksen avulla. Ostaja ei voi vedota laatuvirheenä virheeseen, joka olisi voitu havaita tarkastuksen avulla ennen kauppaa.

Lue ostajan ja myyjän velvollisuuksista asuntokaupan yhteydessä toisesta artikkelistamme.

Huomioi nämä asiat kuntotarkastuksen raportissa

Kun kauppaa edeltävä kuntotarkastus on tehty, suosittelemme ostajaa käymään raportin läpi huolella:

  • Lue kuntotarkastusraportti huolellisesti ja kokonaan läpi. 
  • Kiinnitä huomiota etenkin niihin seikkoihin, jotka on raportissa mainittu kohteen puutteina.
  • Puutteisiin voi olla vaikeaa vedota kaupanteon jälkeisessä riitatilanteessa.
  • Harkitse vakavasti jatkotutkimusten tekoa, jos kuntotarkastusraportti niin osoittaa.

Mikäli kaupan jälkeen paljastuu, että jatkotutkimuksen kohteena olleessa rakenteessa on tunnistettu laajempi virhe, ostaja voi menettää oikeutensa vaatia hyvitystä kyseisen virheen osalta. Tällöin ostajan vastuulle voi jäädä kymmenien tuhansien eurojen korjauskustannukset.

Kuntotarkastus ei poista myyjän vastuuta kaikissa tilanteissa

Myyjälle koituu yleensä eniten ongelmia, mikäli kuntotarkastus tai kauppakirja on tehty puutteellisesti. Kauppakirjaan lisättävillä vastuunrajoitusehdoilla myyjä voi rajoittaa vastuutaan asunnon tai kiinteistön yksilöityjen virheiden osalta. 

Myyjän ja ostajan vastuut asuntokaupan sekä kiinteistökaupan yhteydessä ovat laissa määriteltyjä ja voit lukea niistä lisää artikkelistamme ”Näin vältät myyjän vastuun asuntokaupassa”.

Kuntotarkastus tarjoaa puolueetonta tietoa ja Kiinteistölakimies auttaa asuntokaupan ongelmissa

Kiinteistölakimieheltä saat aina asiantuntevaa palvelua kiinteistöihin ja asuntoihin liittyvissä riitatilanteissa. Tarjoamme matalalla kynnyksellä ilmaisen alkuneuvottelun, jotta saat parhaat neuvot asiasi hoitamiseen. Autamme tarvittaessa myös oikeusturvavakuutuksen hakemisessa.

Juristeillamme on lakimieskoulutuksen lisäksi osaamista myös eri toimialoilta, kuten rakennusliikkeen johtamisesta ja kiinteistönvälityksestä. Jos kaipaat lainopillista lisätietoa asuntokaupan tai kiinteistökaupan yhteydessä, ota yhteyttä.


Tenho Luoma-Keturi
OTM, Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja

Lue seuraavaksi: Onko asunnon kuntotarkastuksesta hyötyä?

Lue seuraavaksi: Rakennuttajan vastuu asuntokaupassa 10 vuotta

Kiinteistölakimies – Ota yhteyttä

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.