Asiakastarina: Hometaloriidasta sovintoon

80 % Kiinteistölakimiehelle tulevista yhteydenotoista ja toimeksiannoista liittyy homeen aiheuttamiin sisäilmaongelmiin – asiakkainamme ovat niin talon ostajat kuin myyjätkin. Tutustu erään asiakkaamme tarinaan.

Helmikuisena aamupäivänä saimme yhteydenoton Tainalta (nimi muutettu). Taina kertoi perheensä ostaneen kodin Jyväskylän liepeiltä. Ostos paljastui virheeksi, sillä hyväkuntoisen ja sympaattisen näköinen talo oli homeessa.

Tainan perhe alkoi epäilemään hometta, koska isä, äiti ja lapset rupesivat saamaan erilaisia terveysoireita heti muuton jälkeen. Nuha, kuiva yskä, kuumeilu ja äänen käheytyminen olivat usein vaivana. Etenkin lapset joutuivat käymään paljon lääkärissä poskiontelotulehdusten vuoksi.

Kun talon kunto alkoi yhä enemmän epäilyttämään, Taina tilasi laajan kuntotutkimuksen Kiinteistölakimiehen suosittelemalta rakennusterveysasiantuntijalta. Kiinteistölakimiehen ja RTA-tutkimuksen teettämässä kuntotutkimuksessa selvisivät kodin laajat mikrobivauriot. Talo oli siis lattiasta kattoon homeessa.

Kiinteistölakimies nopeasti avuksi

Kuntotutkimuksen jälkeen Kiinteistölakimies alkoi selvittää, miten homeongelma saataisiin ratkaistua. Lähtökohtana kiinteistökaupassa on, että talon myyjän virhevastuu on viisi vuotta hallinnan siirtymisestä. Kun ostaja on saanut tiedon virheestä ja sen merkityksestä, tulee hänen reklamoida myyjää kohtuullisessa ajassa ja selvittää virheen korjauskustannukset. Näin toimittiin ja lähetimme talon myyneelle perusteellisen reklamaation, jossa vaadimme myyjältä täyttä vastuuta virheestä. Myyjä palkkasi oman asiamiehen avukseen ja kiisti vastuunsa eri perustein. Hometaloriita oli alkamaisillaan.

Asiamiesten kesken käytiin sovintoneuvotteluja, jotka päättyivät tuloksettomina. Tämän jälkeen asia vietiin käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Asiaan haettiin vielä takavarikkoa, joka on melko poikkeuksellinen toimenpide kiinteistöriidoissa. Takavarikkoa voidaan vaatia, jos pelkona on, että myyjä hävittäisi omaisuuttaan riidan aikana.

Hometaloriita ratkaistiin sovittelemalla

Pitkän oikeuskäsittelyn sijaan riita päätyi käräjäoikeudessa tuomioistuinsovitteluun, jossa asia sovittiin. Tällöin myös takavarikko luonnollisesti purettiin.

Tuomioistuinsovitteluun voidaan siirtyä, mikäli kaupan osapuolilla on aito pyrkimys ratkoa ongelmakauppa sovinnollisesti. Jos tällaista halua sovintoon ei olisi löytynyt, riita olisi ratkaistu suullisen valmistelun jälkeen käräjäoikeuden pääkäsittelyssä.

”Olemme tyytyväisiä, että käännyimme aikaisessa vaiheessa Kiinteistölakimiehen puoleen. Tilanne oli hyvin stressaava ja harmillinen. Kiinteistölakimiehen apu rauhoitti kuitenkin tilanteen ja saimme ratkaistua tilanteen nopeasti”, Taina muistelee.

”Tapaus oli hyvin tyypillinen hometaloriita. Usein sovintoon päästään jo ennen kuin asian viemistä käräjäoikeuteen edes suunnitellaan tai sitten sovinto saadaan aikaan tuomioistuinsovittelussa”, Kiinteistölakimies Groupin konsernijohtaja Henri Alinen kertoo.

Tänä päivänä Taina perheineen nauttii elämästään terveessä talossa, johon he muuttivat hometalon jälkeen.

Jos sinulla on ongelmia asumiseen tai rakentamiseen liittyvissä lakiasioissa, ota meihin yhteyttä, niin autamme. Lähes 80 % asiakkaidemme ongelmatilanteista päättyy nopeaan sovintoon, jolloin kulut pysyvät pienempinä.

Lue seuraavaksi: Tunnista sisäilmaongelma ja home

Lue seuraavaksi:
Haiseeko asunnossasi homeelta? Käytä asiantuntijaa homekoiran jälkeen



Kiinteistölakimies – Ota yhteyttä

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.