Suunnitteletko omakotitalon ostamista? Huomioi nämä asiat

Haaveiletko asumisesta omakotitalossa? Näillä Kiinteistölakimiehen vinkeillä tarjous- ja kauppaprosessi sujuu helpommin.

Omakotitalon ostaminen on iso asia, jossa on syytä olla tarkkana – etenkin jos kyseessä on vanhempi talo. Tutustu alla olevaan muistilistaan, joka neuvoo, mihin tarjous- ja kauppaprosessissa kannattaa kiinnittää huomiota.

Muista ainakin nämä:

  • Jos talo on kuntotarkastettu, kiinnitä huomiota kuntotarkastusraportin varaumiin ja korjaussuosituksiin. Jos raportissa on maininta lisätutkimustarpeesta, älä tee tarjousta ennen lisätutkimusten tekemistä.
  • Jos olet tehnyt omakotitalosta kirjallisen tarjouksen, muista ettei tarjous sido kumpaakaan osapuolta, ellei sitä ole tehty kaupanvahvistajan vahvistamana. Sama pätee kiinteistön esisopimukseen.
  • Jos tarjouksessa lopullisen kaupan ehtona on hyväksytty kuntotarkastus, kannattaa epäselvyyksien välttämiseksi määritellä tarjoukseen tarkemmin, millaisen kuntotarkastuksessa havaitun seikan johdosta tarjouksesta voidaan vetäytyä.
  • Kuntotarkastuksesta huolimatta ostajalla on aina velvollisuus tutustua kaupan kohteeseen huolellisesti. Jos katossa tai seinissä on näkyviä kosteusjälkiä, tällaisiin ei kaupan jälkeen voida lähtökohtaisesti vedota virheenä.
  • Myyjän tulee kertoa kaikki kauppaan vaikuttavat tiedot kohteesta. Vaikka ennen kauppaa tehtäisiin kuntotarkastus, myös mahdolliset aikaisemmat raportit on toimitettava ostajalle, jotta myöhemmin ei syntyisi riitaa siitä, mitä tietoja ostaja on saanut myyntikohteesta.
  • Kuntotarkastajan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota tarkastuksen tekevän tutkijan ammattitaitoon ja kokemukseen sekä raporttien sisältöön ja laatuun.
  • Kun olet tehnyt kaupan, sinun kannattaa tarkastaa huolella ostamasi kiinteistö virheiden varalta. Kiinteistökaupoissa ei ole jälkitarkastusvelvollisuutta, mutta ajoissa havaitun virheen osalta on aina helpompi esittää vaatimuksia.
  • Muista, että omakotitalon myyjällä on viiden vuoden ajan vastuu kiinteistön virheistä. Vastuuaika alkaa kiinteistön hallinnan luovutuksesta. Niissä tapauksissa, joissa myyjä on toiminut kaupassa kunnianvastaisesti ja arvottomasti, ostaja voi esittää vaatimuksia myyjälle tämänkin jälkeen. Ostajan tietoon tulleista virheistä on kuitenkin aina reklamoitava myyjälle kohtuullisessa, 3-4 kuukauden ajassa, jotta ostajan oikeus korvaukseen ei vanhenisi.

Lue seuraavaksi: Kauppakirjamalli – näin teet kiinteistön tai asunnon kauppakirjan
Lue seuraavaksi:
Mitä asuntokaupan virheellä tarkoitetaan?

Jos havaitset kaupanteon jälkeen rakennusvirheen, kosteutta tai hometta, sinun kannattaa heti olla yhteydessä Kiinteistölakimieheen ongelman arvioimiseksi. Saat kauttamme apua ongelman tutkimiseen ja virheilmoituksen tekoon. Jos virhe oikeuttaa hinnanalennukseen tai kaupanpurkuun, hoidamme vaatimusten ajamisen pääsääntöisesti sovittelemalla riitaa myyjän kanssa. Ajamme asiasi myös oikeudessa, jos sovintoa ei synny. Ota yhteyttä tästä.

Kiinteistölakimies

Kiinnostuitko?

Lähetä viesti, otamme yhteyttä.
Alkukartoitus on maksuton.